Beiktatták Békéscsaba első evangélikus lelkésznőjét

2016. április 17. 16:06 | Zsíros András

Először iktattak be nőt a lelkészi szolgálatba a békéscsabai evangélikusság történetében. Péterné Benedek Ágnes már 2009 óta szolgált a gyülekezetben. Most azonban hivatalosan is másodlelkésszé választották.

Gáncs Péter püspök prédikációjában arra biztatott, hogy minden fáradtságunk ellenére megtalálhatjuk Istennél a feltöltekezés forrását. Hogy szárnyalni tudjunk, szükségünk van a Szentlélek fuvallatára – mondta a püspök, aki hozzátette: olyannak ismerte meg a lelkésznőt, aki elég erős még a súlyos terhek cipeléséhez is.

Péterné Benedek Ágnes igehirdetésében arról beszélt, ma már egyre ritkább, hogy együtt mennek valakik az úton. Fontosnak nevezte, hogy éppen ezért Krisztushoz igazítsuk az utunkat. „Ő az, aki kétségeink között is mellénk szegődik” – mutatott Jézusra, hozzátéve, őróla szeretne továbbra is szólni a békéscsabaiak között.

Az iktatás szolgálatát Kondor Péter, a Kelet-Békési Evangélikus Egyházmegye esperese végezte, aki az ünnepi közgyűlésen elmondta, nagy öröm számára, hogy a lelkészkollégák szép számban vettek részt ezen a napon, félretéve az otthoni feladatokat.

Az új másodlelkész szolgálatára az egyházmegyéből és távolabbról érkezett lelkésztársak is kérték Isten áldását. Az ünnepi közgyűlésen a köszöntések sorát a kölesdi gyülekezet kezdte, ahonnan a lelkésznő származik, de felszólaltak a korábbi szolgálati hely, Maglód képviseletében is, valamint Dr. Lukácsi Krisztina a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, illetve Igor Furdík szlovákiai főkonzul is.

Egy új szín került a gyülekezetbe Kutyej Pál Gábor szerint, aki nem csupán lelkészként, de önkormányzati képviselőként és egykori osztálytársként is köszöntette a lelkésznőt. Elmondta, egyértelműen akarta és várta őt a gyülekezet.

Az ünnepi istentiszteletet a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar szolgálata tette teljessé.

FEL