Befejeződött három békéscsabai óvoda fejlesztése

2017. november 9. 09:54 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Több mint 315 millió forintból újultak meg békéscsabai óvodák a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Mind a három intézményt birtokba vehették az óvodások már az új nevelési év indulásakor. A beruházások műszaki átadása hamarabb megtörtént, mint ahogy az a pályázatban szerepelt. Ennek köszönhetően a gyerekek már november elején használhatták az új udvarokat és az új fejlesztő-, torna vagy éppen csoportszobákat is.

A 85 éves Lenkey utcai óvodában többek között korszerűsítették a fűtésrendszert, valamint a hőszigetelést, és bővítették az épületet is. Az új épületszárny befejezését november 30-ra ígérték, de a kivitelező hamarabb elkészült a 140 millió forintos beruházás leglátványosabb részével.

–Szeptember 1-jével vehették birtokba a gyermekek a régi épületet, ami teljes egészében felújítottak. Október közepével, pedig az új épületszárny is elkészült, tehát megtörtént a műszaki átadása az épületnek. Teljesen kész vagyunk - mondta el Szegfű Ferencné, a Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központ igazgatója.

Párhuzamosan a békéscsabai Kazinczy-lakótelepi óvodában is zajlottak a munkálatok. A nyílászáró csere és a szigetelés mellett a Tábor utcában található intézmény is bővült egy fejlesztő szobának és egy új csoportszobának is helyet adó épületszárnnyal az ugyancsak 140 millió forintos beruházásból. A kivitelezők itt is a tervezettnél hamarabb végeztek az építkezéssel.

–A szeptemberi hónapban már csak az apróbb munkák befejezése történt. Olyanoké, mint az ajtók felszerelése, a küszöbök helyreállítása, esetleg egy-két ablakpárkány cseréje. Tehát tulajdonképpen nagy munkálatok, amik zavarták volna a gyerekek csendes pihenőjét már mind lezajlottak a nyár folyamán - emelte ki Királyné Egri Mónika, a Szigligeti Utcai és Kazincy-lakótelepi Óvoda intézményvezetője.

A Százszorszép Művészeti Bázisóvodában a 36 millió forintos pályázati forrásból az udvar újult meg, itt a régi árnyékoló szerkezeteket és a két tárolót alakították át. Október végére a raktárépületeket is felépítették. A faházak tornácát úgy alakították ki, hogy a gyerekek biztonságosan tudják azt játék közben használni.

–A műszaki átadás megvolt, a kivitelezőtől teljesen át tudtuk venni az udvart a gyerekek és a szülők nagy örömére. Végre birtokba vehették az új, uniós szabványnak megfelelő játékokat is. Nagyon élvezik a gumitéglát, a nagy tereket. Kitágult a tér, pár hónapig szűkösebb helyen voltunk, de ezt is megoldottuk a cél érdekében - hangsúlyozta Kócsi Sándorné, a Százszorszép Művészeti Bázisóvoda intézményvezetője.

A beruházások a TOP-6.2.1-15 azonosítószámú, „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” című pályázatnak köszönhetően valósultak meg, amelynek keretében Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázott a Lenkey utcai, a Tábor utcai és a Százszorszép Művészeti Bázisóvoda fejlesztésére.

 

További programok »

Itthon

Jakab: „A békési melós 140 ezerrel kap kevesebbet, mint a fővárosi kollégája”

Egy Békés megyei munkája is ér annyit, mint bárki másé Európában címmel tartott sajtótájékoztatót hétfő délután, a békéscsabai Petőfi ligetben Jakab Péter, az előválasztás miniszterelnök-jelöltje, és Stummer János országgyűlési képviselő, aki az ellenzéki előválasztáson Békés megye 1. számú választókerületében indul.
2021. június 21. 17:02
FEL