Befejeződött az 1,8 milliárdos útfelújítás Békéscsabán

A Modern Városok Program keretében kapott pénzt a város

2 milliárd forint összegű költségvetési támogatásban részesült a békéscsabai önkormányzat a Modern Városok Programból. A támogatás jelentős részét az elavult útburkolatok felújítására fordítják, míg kisebb hányadát a szilárd burkolattal nem rendelkező utcák útépítési engedély és kiviteli terveinek elkészítésére használja az önkormányzat.

Így hatvanhét utcában, útszakaszon történt, vagy történik jelenleg is útfelújítás Békéscsabán, 1,8 milliárd forint értékben. A kivitelezési munkára kiírt nyílt közbeszerzési eljárásban a Hódút Kft. és a Duna Aszfalt Kft. közös ajánlattevő adta a legkedvezőbb ár-érték arányú ajánlatot. A nyertes ajánlattevővel a szerződést 2016. június 27-én kötötte meg az önkormányzat. A kivitelezésre a munkaterületet 2016. július 4-én adta át a város a vállalkozóknak. A felújítási munkálatok 67 utcában összesen 30 km hosszú útszakaszt érintenek

 

Többféle munka, egy cél

A kivitelező többféle műszaki megoldással végezte a munkát. Egyszerűbb esetekben a felső aszfaltrétegeket cserélték és az útpadka rendezését végezték el, máshol a szegéllyel rendelkező utak, parkolók burkolatfelújításakor a felső aszfaltréteg cseréjét megelőzően több helyen javították a megsüllyedt útszegélyt. Néhány esetben az út pályaszerkezetét is meg kellett erősíteni, ez történt a Körte soron, a Magyar utcában, a Gálik András utcában. A Szőlő utcán is ezzel a problémával szembesült a kivitelező, ami miatt további beavatkozás vált szükségessé. Több utcában félpályás burkolatfelújítás történt. Ezekben az utcákban a szennyvíz beruházást követő helyreállításként félpályán néhány éve már elkészült az új burkolatfelület. Az új burkolatfelületek elkészültével helyenként a megfelelő vízelvezetés megoldásával is kellett foglalkozni. Ezekre a speciális, helyi körülmények szerinti megoldásokat alkalmaztak. Az új burkolatfelület kialakítása miatt a közművel ellátott utcákban az akna fedlapok megfelelő szintbe emelését is el kellett végezzék. Ez a munkafolyamat időnkét hosszabb ideig fennálló közlekedési korlátozással járt.

Hogy mi minden valósul meg a Modern Városok Programból, arról cikkeinket ide kattintva találja meg, köztük írunk az útfelújításokról is.

A kivitelező feladata az gépi aszfaltozást követően az útpadka rendezésén (feltöltésén) kívül az út-csatlakozások és kapubejárok csatlakozásának kialakítása a felújított burkolat szintjéhez. A Lencsési út környezetében, a Szabó Pál téren kezdték a munkát július közepétől. Augusztus elején a jaminai városrészen is megkezdődött az útfelújítás, egy további géplánc állt munkába itt. Vállalkozó a mun-kák megkezdése előtt az érintett, munkába vett szakaszokon a lakókat előzetesen szórólapon értesí-tette, így nem volt váratlan egyes utcákban a munkagépek megjelenése. A közösségi közlekedéssel érintett útburkolat felújítások jelentős része az iskolai kezdésig megtörtént.

A projektbe 74 utca útépítési tervezési feladata is beletartozik, a szükséges engedélyezési és kiviteli tervdokumentáció elkészítésével. Ez a munkarész előkészítése a városban a közlekedési infrastruktú-ra további fejlesztésének, megfelelő forrásszerzés esetén nem lesz hátráltató körülmény az építési engedély hiánya

Megosztás:

Címke: ,