Bátran kiállni és vállalni önmagunkat – erről is szól a Jókai új darabja

2020. január 22. 16:25 | Horváth Szabolcs

Gregg Opelka C’est la vie… (…Ilyen az élet) című zenés darabját viszi színre a Békéscsabai Jókai Színház. Az 1950-es években játszódó mű üzenete a rendező szerint ma is érvényes: nem szabad félni, bátran kell vállalni véleményünket, önmagunkat.

A történetben két elszánt színésznő próbálja távol tartani főnökét a bártól, ahol dolgoznak, hogy Edit Piaf dalai helyett végre elő tudják adni a saját műsorukat. A két agilis, elszánt nő a csel miatt akár nagy bajba is kerülhet, hiszen elveszíthetik állásukat, kirúghatják őket úgy, hogy később egyetlen bárban sem kaphatnak állást.

– A két pincérnő úgy dönt, hogy a saját életéről szeretne énekelni, nem pedig Piaf-nótákat utánozni, mert nem érzik magukénak azokat. Nagyon izgulnak amiatt, hogyan fogadja majd a közönség ezeket a dalokat – árult el részleteket a darabról a Dominique-ot alakító Liszi Melinda.

 

Galéria

 

Fatiguée, a prózai színésznő Moliére és Shakespeare hőseinek bőrébe bújhatott évekkel ezelőtt, nagyszínpadi szerepeket kapott. Az őt megformáló Vidovenyecz Edina szerint teljesen más hosszú éveken keresztül ugyanazt a műsort előadni – még ha a nagy Edit Piafról is van szó –, ez egy idő után unalmassá, olyanná válik, mint "egy szűk kabát". A színművész hozzátette: ebből a körből kitörni bátorságra van szükség.

A darabot rendező Bartus Gyula kiemelte: értékeli azokat az embereket, akik mernek valami újat mutatni, még akkor is, ha ezzel némi botrányt okoznak.

– A média és a kultúrát eladhatóvá tévő üzleti szemlélet ráül erre a szemléletre és eladja azt, ami a közízlést szolgálja ki. Háttérbe
szorul az igazán nívós művészet, ami gondolkodtat, másképp szórakoztat és emeli az emberi tudat- illetve igényszintet. Ez az előadás egy kicsit erről szól – fogalmazott a rendező.

A C'est la vie... (...Ilyen az élet) című alkotást január 24-én a Jókai színház Intimterében viszik színre, a remények szerint így a darab még közelebb hozza mondanivalóját a közönséghez.

 

H.Sz.., V.D.

FEL