Bartóktól Bachig a Bartókban

2016. február 21. 12:22 | Fekete Kata

A megyei számos településéről érkeztek pénteken a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola zongoraversenyére. A három évente megrendezett megmérettetés nemcsak vizsga, hanem bemutatkozási lehetőség is volt a növendékeknek.

- Szurkoljatok értünk! Jaj, nagyon izgulok - lehetett hallani a Békéscsabai Bartók Béla művészeti szakközépiskola által szervezett megyei zongoraverseny előtt. A vizsgadrukk szinte kézzel fogható volt a folyosón. Hirtelen nem is lehetett eldönteni, hogy a növendékek, a tanárok vagy éppen a szülők izgulnak jobban, hogy minden tökéletesen menjen. Pedig nem volt miért aggódni: a versenyzők igen felkészültek ültek zongorához. Már aki ült, mert olyan apróság is akadt, aki félig-meddig állt, csak hogy elérje a pedálokat. A gyerekek lelkén talán csak az könnyített kicsit, amikor Csajányi Melinda, a zeneiskola bevezetőjében vezetője elmondta: nagyon fontos a verseny, mégsem kizárólag a győzelemre kell koncentrálni. Az sokkal lényegesebb, hogy a gyerekek szeressék a zenét. Hozzátette: reméli, hogy a megye tehetséges növendékei majd a zenei szakközépiskolában folytatják a tanulmányaikat. 

A kora miatt van, aki ettől még távol áll. A legfiatalabb fellépő ugyanis még óvodás. A gyulai Bogdán Márton mivel már betöltötte a hatodik életévét, alapfokú művészeti iskolábában tanulhat és mint Lisztes Tiborné, a Bartók iskola igazgatóhelyettese hangsúlyozta: az egyik feltétel, hogy alapfokú művészeti iskolásnak kell lennie a versenyzőnek. Bogdán Marci felszaladt a színpadra, látszólag lámpaláz nélkül előadta a két művét, meghajolt és már szaladt is kifelé. Ugyanilyen lazán és könnyedén játszott a többi gyermek is. A 49 fellépő számos zeneszerző művét bemutatta, Bach muzsikájától kezdve Bartókig széles volt a repertoár, sőt ma élő zeneszerzőtől is felcsendültek dallamok. A szeghalmi Pardi Ilona kislánya négy éve zongorázik. Mint mondta, náluk senki nem játszik a családban hangszeren. Mivel azonban Kitti kiváló matematikából, azt ajánlották, hogy tanuljon zenét is. Elsős korában kezdett el órára járni és valóban élvezi a tanulást.

 

FEL