Barokk koncert a kastély kápolnájában

Az ismeretterjesztés mellett a klasszikus zene is megjelenik vasárnaptól a gyulai Almásy-kastélyban. A barokk köszön vissza az első esten, de a kápolnában korszakokon átívelő koncertek szólalnak majd meg.

Egy különleges koncert, amit a helyszín még egyedülállóbbá tesz: a Trió Classic Szeged játssza barokk mesterek műveit a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont április 24-én este induló sorozatában. Az egykori főúri épület kápolnájában ezentúl klasszikus zenei koncerteket rendeznek.

A vasárnapi, első eseményen szép, lágy barokk dallamok csendülnek fel. Olyan igényes kamaraművek válogatott gyűjteménye ez, amely elmélyülésre és kikapcsolódásra is egyaránt kiváló. A muzikalitást és a virtuozitást gazdagon kiemelő fuvola, fagott és zongora dallamok olyan mesterek tollából születtek, mint Vivaldi, Rameau, Boismortier és Couperin.

A felcsendülő barokk mesterművek mellett a hangverseny helyszíne is csábító: a felújítását követően március közepén átadott gyulai kastély kápolnájában koncertezik a Trió Classic Szeged. Az épület barokk korban kialakított kápolnájának atmoszférája és kivételesen jó akusztikája csak erősíti a muzsika élményét.

A dr. Varga Laura fuvolaművész, Vizsolyi Lívia fagottművész és Klebniczki György zongoraművész alkotta Trió Classic Szeged hangversenye április 24-én (vasárnap) 18 órakor kezdődik a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont kápolnájában. Jegyek a helyszínen, a kastély múzeum- és ajándékboltjában kaphatók 2000 Ft-os áron. A múzeumbolt a kávézó felől kastélybelépő megvásárlása nélkül is megközelíthető. A kápolna kisszámú befogadóképessége miatt a jegyeket érdemes elővételben megváltani.

 

A megszólaló művek alkotói:

François Couperin, XIV. Lajos, „a Napkirály” orgonistája, csembalistája és a királyi gyermekek tanára; Joseph Bodin de Boismortier, az első komponisták egyike, aki önálló kiadói jogokat szerzett és saját műveinek publikálásával jelentős vagyonra tett szert; Jean-Philippe Rameau, az újabb opera- és szvitirodalom úttörője, a mai összhangzattan megalapítója; Antonio Vivaldi, az üzletember, aki igyekezett a lehető legnagyobb hasznot húzni operáinak bemutatóiból.

 

Az előadók, a Trió Classic Szeged tagjai:

Dr. Varga Laura Artisjus-díjas fuvolaművésznő 1997-ben első helyezett volt a Temesvári Nemzetközi Fuvolaversenyen. 2000-ben sikeres próbajáték után a Kínai Filharmonikus Zenekar 1. fuvolista szólamvezetője lett. Az itt eltöltött 2 év alatt Ázsiában és Amerikában számos helyen, neves muzsikusokkal koncertezett. 2002 óta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Zeneművészeti Karán oktat fuvolát, 2007 óta docensként.

Vizsolyi Lívia Győrben a Zeneművészeti Főiskola tanára és zenekari művésze volt. Jelenleg a Szegedi Szimfonikus Zenekar fagott-szólamvezetője és az SZTE Zeneművészeti Kar docense. Szólistaként és a Salieri Kamarazenekar tagjaként számos bel- és külföldi siker részese, több CD-felvétel közreműködője. Koncertezett Finnországban, Olaszországban, Németországban és Görögországban, utóbbi helyen tanított és mesterkurzust is tartott.

Klebniczki György Artisjus-díjas zongoraművész a Nemzetközi Bartók Zongoraverseny különdíjasa volt 2004-ben és 2006-ban. Az SZTE Zeneművészeti Karának tanársegédje, korrepetitora. Zongoraművészi tevékenységeit elsősorban hangszeres zongorakísérőként, kamaraművészként folytatja, de számos rendezvényen, kamaraesteken szólistaként szerepelt. Az elmúlt években Turkuban, Darmstadtban is fellépett kamarazenei és szóló produkcióval

Megosztás:

Címke: , , , , ,