Barna, a kétfarkú lila oroszlán

2022. május 19. 15:00 | Such Tamás

2011 óta ő a Békéscsabai Előre NKSE kabalaállata. Azóta minden hazai meccsen kint volt, illetve csak a pandémia ideje alatt hiányzott – igazoltan. Miklós Barnabással, azaz Barnával, a kétfarkú lila oroszlánnal beszélgettünk.

Barna ötéves volt, amikor a Miskolc melletti Mályiról a családjával Békéscsabára költöztek. Laktak a Lencsésin, a Május 1. és a Vandháti utcákban, jelenleg a belvárosban élnek. Kicsi korától kezdve imádja a futballt.

– 1986-ban kezdtem focizni az Előrénél, Dobó Jani bácsinál – meséli. – Mivel azonban nem vettem komolyan az iskolát, így anyukám jó két év után kivett a csapatból. Amelyik tárgy nem kötötte le a figyelmem, azzal nem foglalkoztam. A történelmet és a föcit ellenben nagyon szerettem – főleg az országok, a zászlók érdekeltek.

A 2-es, majd a 9-es suliba járt általánosba – többek között Nyeste Adrienn és Gábriel Kata tornászok voltak az osztálytársai. 1993-ban a kereskedelmibe jelentkezett; a gyakorlati éveit a 100-as ABC-ben töltötte el.

 

(Fotó: Such Tamás / behir.hu)

 

– A suli után, ahogy hazaértem, letettem a táskámat, átsétáltam a gáton és mentem a nagy Előre edzéseire – fűzi hozzá. – Szenti Zoliék elég korán el- és befogadtak. Labdát szedtem, szódát hoztam nekik, mi több, a szülinapi bulijaikra is meghívtak.

Közben a Keriben összehaverkodott Pájer Tomival – Pásztor Józsinak, az említett legendás focicsapat edzőjének az unokaöccsével –, és egy jó évtizedig Józsi kocsmájának, a Pick Dámának, Csaba egyik sport-cultbázisának volt a tótumfaktuma. Reneszánsz idők voltak: Szentiék felszántották a hazai pályákat, valamint csütörtök-péntek-szombat este vagy háromszázan álltak a Dáma pultjánál. Aztán bezárt a foci, bezárt az ivó is. Vagy épp fordítva.

– Majdan a Vídia udvarban, a Tisza Coopnál dolgoztam – folytatja. – Lenkefi Csucsuval, Kukely Janival, illetve szinte az összes kamuti focistával. Idővel Kukely Jani kitanított a masszírozásra, és én lettem Kamuton a gyúró. 2011-ben Csányi Illés és Dobák Gyuri kitalálták, hogy legyek az NKSE kabalaoroszlánja, mert tudták, hogy bevállalós vagyok, és Kesjár Zoli a barátaival megcsinálta a jelmezt.

A sors pikantériája, hogy Barna is oroszlán (jegyű). Elmondása szerint noha első látásra vicces, aranyos a jelmez, nagyon szereti, nyáron viszont egyáltalán nem fázik benne. Főleg, ha akció van, azaz hajtani kell a csapatot; megesik, hogy félidőben csupa víz ez a csupa szív oroszlán ember.

 

Miklós Barnabás – a kétfarkú lila oroszlán – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Az elmúlt 11 év alatt egyedül a pandémia miatt hiányoztam a pályáról; nem volt védettségim. Ebből kifolyólag a mostani csapatot – Giricz Laurán és Szögi Timin kívül – csak a tavasszal kezdte megismerni.

Kérdésemre, hogy nem tart-e attól, hogy a pálya szélén eltalálja egy 120 km/h-val száguldó labda, elmondja, „Olyan a jelmez, mint egy külföldi kocsi: kívülről sötétített, így befele nem látják az arcomat, de én kifele mindent látok.”

Egyébiránt a fociról sem mondott le. Ha sok a meló (évek óta a Sport2-ben dolgozik), akkor a kispályán regenerálódik: főleg kapus, de elvétve kimegy csatárnak is.

Vozár Attila körülbelül hat éve álmodta meg a kabalák találkozóját – jegyzi meg –, de sajnos valamiért nem jött össze. Pedig itt lett volna a veszprémi fiú, a Pick Szeged bikája, a ferencvárosi zöld sas, az érdi sárkány, a siófoki hópárduc.

***

A Heraldikai lexikon Oroszlán cikkelye szerint „Az oroszlán farkának göndör fürtökkel való díszítését olykor úgy formálták, hogy kettős farknak látszott. Ez a legtöbb kétfarkú oroszlán keletkezésének a titka. Vannak azonban olyan oroszlánok is, a melyeknek kétségtelenül szándékosan rajzoltak két farkat. Ilyen a cseh oroszlán”, illetve a csabai címeroroszlán.

Meg Barna jelmeze.

Görbicz Anita és Miklós Barnabás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL