Baran Ádám: Az új évtizedben utánpótlás-nevelő egyesületté válhat a BRSE

2020. január 20. 08:41 | Hidvégi Dávid

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnökét választották az Év Sportvezetőjévé a megyeszékhelyen. A sportcsapat elmúlt tíz évét a folyamatos fejlődés jellemezte, amelyben nagy szerepet vállalt Baran Ádám, aki elnökként tevékenykedik az egyesület mindennapjaiban. Az elnök legnagyobb célja, hogy BRSE a jövőben utánpótlás-nevelő egyesületté váljon, amely keretét zömében békéscsabai fiatal adja.

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület az előző évtizedben öt bajnoki elsőséget is bezsebelt, amellyel az előző tíz esztendő legjobb magyar női röplabda egyesületévé vált. A röplabda mindig is népszerű volt a megyeszékhelyen, de csak a folyamatos sikerek után vált a város húzó sportágává. A BRSE elnöke 2010 óta az a Baran Ádám, akinek a vezetése alatt a klub kinőtte Békés megyét és országszerte rajongókra tett szert. A csapat mára a nemzetközi porondon is ismert, ahol egyre közelebb van egy nagy bravúrhoz, amely valamelyik rangos kupasorozat megnyerését jelentené. Ez a siker nem lehetetlen feladat, hiszen Közép-európai Ligát már kétszer is megnyerte az egyesület. A BRSE az új évtizedben utánpótlás-nevelő egyesületté válhat a Békéscsabai Röplabda Akadémia megépülésével, hisz a csapatra eddig is jellemző volt a helyi fiatalok alkalmazása.

– 2019-ben az Év Sportvezetőjévé választották, ez mekkora elismerés az ön számára?

– Nagy elismerés, hogy Békéscsaba immáron harmadik alkalommal választott az Év Sportvezetőjének. A mindennapjai során nem ezért tevékenykedik az ember, de ezeken az alkalmakon, mint az élsportolói fogadás, jó egy pillanatra megállni és értékelni az elmúlt esztendő eredményeit. Büszke vagyok arra, hogy a szakmai grémium az én munkámat ítélte meg úgy, hogy méltó lehetek erre az elismerésre.

– Jó ideje a BRSE elnöke, melyek voltak a legnehezebb feladatok az évek során?

– 2020 májusában lesz tíz esztendeje, hogy a BRSE elnöke lehetek. Visszagondolva egy nagyon mozgalmas évtized volt. Nehéz kiemelni az eredményeket, hiszen egyedülállóan sikeresek vagyunk. Nemrég azt írták rólunk, hogy az elmúlt évtized legsikersebb magyar, női röplabda klubjáról van szó, ami onnan indult, hogy egy forráshiányos, koncepció nélküli, vidéki kis egyesület volt, közel volt a megszűnéshez. Innen jutottunk el odáig, hogy nemcsak országos szinten, hanem nemzetközi szinten is elismerik a klub a munkáját.

– Milyen kiemelt eredményekkel telt az elmúlt évtized?

– Rengeteg sikert értünk el mind felnőtt, mind utánpótlás szinten, nem tudnék egyet sem kiemelni. Nagyon komoly terveink vannak. Utánpótlásban ott van a Békéscsabai Röplabda Akadémia projektje, illetve arról sem tettünk le, hogy felnőtt szinten a bajnoki címek számát is növeljük.

– Mi a legnagyobb cél az egyesületnél az új évtizedben?

– Napról napra komoly kihívásokkal küzdünk, hiszen változik a sportpolitika, a sportfinanszírozás rendszere, nemzetközi trendek újulnak meg és ezeket nekünk követnünk kell. A klubot mindig jellemezte egyfajta innovatív gondolkodás, amivel néhány hónappal, évvel a vetélytársaink előtt jártunk. Bízom benne, hogy a következő évtizedben is egy eredményes utánpótlás-nevelő egyesület leszünk, amelynek a felnőtt csapata is, zömmel helyi és békéscsabai nevelésű játékosokkal, a nemzetközi szintet ostromolja majd – zárta gondolatait Baran Ádám.

További programok »

Sport

Nőgyógyászati onkológiai világnap a Mályvavirággal és a BRSE csapatával

Szeptember 20-a tavaly óta a nőgyógyászati onkológiai világnap, melyet az ESGO ENGAGe európai betegszervezetek szövetsége hívott életre. A világnap célja, hogy nemzetközi szinten, összefogással - segítségül hívva a sportot - hívják fel a figyelmet a nőgyógyászati daganatos betegségekre, a megelőzésre, a tünetekre, a kezelés lehetőségeire.
14:04
FEL