Banner Zoltán: Szálljatok fel a versbolygóra

A Lencsési iskolában a József Attila városi szavalóversennyel vette kezdetét a Csabai Kulturális Játékok egyhetes rendezvénysorozata.

A Lencsési iskolában a József Attila városi szavalóversennyel vette kezdetét a Csabai Kulturális Játékok idei, egyhetes rendezvénysorozata.

„Gyöngy a csillag úgy ragyog,/ gyöngyszilánkokként potyog,/ mint a szőlő, fürtösen,/s mint a vízcsepp, hűvösen./” – énekelték a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ötödikesei az intézmény aulájában, ahol műsorukkal, benne József Attila megzenésített versével vette kezdetét az idei versmondó verseny.

1981-ben rendeztek először városi versmondó versenyt a békéscsabai általános iskolások számára. A hagyomány folytatódik: a 35. József Attila szavalóversenyt éppen a költészet napján, a költő születésének 111. évfordulóján tartották. A rendezvényt Szarvas Péter polgármester nyitotta meg, aki felidézte saját gyermekkori versmondásának élményét, beszélt József Attiláról, és arról is, mennyi mindent fejezhetünk ki nyelvünkön.

– A magyar nyelv gyönyörű, a magyar nyelv nagyszerű, a magyar nyelv csodálatos. A magyar nyelv szavaival, a világon talán a leggazdagabban tudjuk kifejezni az embert érintő vágyakat, gondolatokat. A legnagyobb választékossággal talán magyar nyelven lehet kommunikálni, beszélni, érzéseket kifejezni – fogalmazott a polgármester, aki köszöntötte a megjelent, gyerekeket, szülőket, pedagógusokat, és a zsűri tagjait is.

A versenyt szimbolikusan Banner Zoltán indította el, ahogy tette ezt az elmúlt húsz évben is minden alkalommal. A 83 éves művészettörténész szerint, aki verset olvas, verset mond, aki felszáll a körülöttünk keringő „versbolygóra”, annak csodás élményekben lehet része, érdemes tehát felrepülni a versekkel.

– Szálljatok fel a versbolygóra, aztán repüljetek ide vissza hozzánk. Időközben gyönyörködjetek a felhőkben, madarakban, csillagokban, ami ereszkedés, zuhanás közben látszik. Ha megérkeztetek, mondjátok el, mit láttatok a fölemelkedés és a leszállás közben. Vagyis milyen volt a bolygó, amin átjutottatok, a vers, amelyet megtanultatok. Fontos, hogy ezek a versbolygók, soha ne hulljanak ki az életünkből!  Hisz minél több versbolygón haladunk keresztül, annál könnyebben és hamarabb ismerjük meg önmagunkat – intézte szavait a gyerekekhez Banner Zoltán.

A délután folyamán az általános iskolások, a zsűri előtt négy korcsoportban mutatták be, mit láttak azon a bizonyos „versbolygón”. Volt, aki elgondolkodtató, komoly, más ábrándos vagy vidám verseket hozott önmaga, a szülei, a pedagógusok és a zsűri örömére. Hogy milyen eredmények születtek, arról a későbbiekben számolunk be.

A Csabai Kulturális Játékok keretében a hét folyamán még prózamondó versenyre, mesemondó versenyre, könyvtárhasználati vetélkedőre, népdaléneklési versenyre, valamint a gyermekrajz-verseny kiállítására is várják a gyerekeket.

 

Megosztás:

Címke: , ,