Banner Zoltán kapta idén a Körösök Gyöngye Díjat

2022. június 12. 12:25 | Szabó Judit

A Bárka folyóirat megtartotta az ünnepi könyvhét zárórendezvényét szombat délután. Az eseményre számos Békés megyei író fogadta el a meghívást. Az irodalmi délutánon átadták a Körösök Gyöngye Díjat is.

Az ünnepi könyvhét irodalmi záró délutánja immár hagyománynak számít Békéscsabán: ilyenkor mutatják be a Bárka folyóirat legújabb számát, az ebben megjelenő Békés megyei alkotók munkáit is. Többségében ilyenkor megjelennek az alkotók is, akik részleteket is olvasnak a műveikből.

– Az irodalmi délutánon az elmúlt egy-két évben megjelent Békés megyei alkotók kötetei közül is bemutatunk néhányat. Ezután átadjuk a Körösök Gyöngye Díjat, ez is egy nagy hagyományunk – emelte ki Elek Tibor, a Bárka folyóirat főszerkesztője.

Az irodalmi délutánon olyan jeles írók jelentek meg, mint Dávid Péter vagy Banner Zoltán, aki Trianonról szóló versét olvasta fel. Az író elmondta, hogy 15 évesen korában kezdett el rendszeresen verset írni.

– A vers, az valóban jött. A versnek jönnie kell, az emberrel együtt. Rengeteget olvastam gyerekkoromban. Tizenhárom éves voltam, amikor levelet kellett írni házi feladatként, azt versben írtam meg, ettől kezdve minden dolgozatomat így írtam – mondta el Banner Zoltán.

Fotó: behir.hu

Az író elmondta azt is, hogy minden versformát kipróbált, amit jegyeznek az irodalomban. Tizenkilenc éves korában rátért a szabad versre, azóta ebben a formában közli műveit.  

A Körösök Gyöngye Díj, a társaság díja, amit az elnökség minden évben a tagok közül, az elmúlt évben kiemelkedő kommunikációt nyújtott szerzőnek ítél oda. Idén ezt az elismerést Banner Zoltán kapta, aki egy hónap múlva tölti be kilencvenedik életévét. 

Trianon 100, 101, 102, 103…
fáradt ujjaimmal letörlöm a század arcát
apám ráncain elindulhatnék
az előcseri kövesúton a Tetőre
a körpanorámát beépítették
itt állok megvakultan
a mesterséges intelligencia fényében
most kellene bemutatnom
                               a nagy mutatványt
mondjuk egy hajszálon egyensúlyozni
anélkül hogy meggörbülne
feltárcsázni Szent Antalt
küldje vissza az Őt tisztelőket
a szenteket: itt tegyenek csodát
ne a mennyekben
kürtőkalapos urak jönnek a csereerdőből
beismerik, hogy tévedtek
de nekik ez a dolguk
használjunk angol tisztítószert
és francia kölnivizet
hiszen mindjárt vége az egész jelenetnek
mindenki nyugodtan visszatérhet
Prousthoz az elvesztett időbe
értékeit megtalálja
a mesterséges felhőkben
apám ráncaiba eltemetem
az éneklő szüretelőket
/Banner Zoltán/

Galéria

További programok »

FEL