Balázsnak – Palitól

2022. július 10. 17:08 | Such Tamás

Szombat délután kettőtől… hát majdnem hajnal kettőig tartott az első alkalommal megrendezett Glokál Fesztivál, a Csabagyöngye minden szegletében. Ezúttal dr. Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus előadását követtük, majd a Grandmother’s Jam és a Trousers koncertjét tomboltuk végig.

Tulajdonképpen ott kezdem a beszámolót, ahol Szabó Judit kollégám abbahagyta.

A Hatvanezer Fa Egyesület (60K) zöld ügyes fórumát követően Klímaszorongás címmel pódiumbeszélgetés zajlott dr. Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológussal, és aki kérdezett: D. Nagy Bence kollégánk.

 

 

Dr. Kőváry Zoltán, D. Nagy Bence és a mikrofonnál: Duray Balázs – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Dr. Kőváry Zoltán, D. Nagy Bence és a mikrofonnál: Duray Balázs –  Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

(Mi történik akkor, ha egy firkász úgy érkezik egy eseményre, hogy jobban érdekli a moderátor, mint a hős? Persze szeretünk Zoli, csak hát ugye… elmentél Csabáról. És mi van akkor, amikor a firkász kellemesen csalódik és kilúgozza az agyából a prekoncepciókat. Hát az, hogy megnyugszik és helyreáll a világ rendje.)

Maga az előadás hihetetlenül sűrű volt. Le sem lehet írni két bekezdésben. (Sajnálhatja, aki nem volt ott.) Két nagyon képzett ember beszélgetett egymással. Olyan összhangban voltak, mintha évek óta jóban lennének.

(Kepes András A boldog hülye és az okos depressziós könyvében írja, hogy olyan emberrel még nem találkozott, aki több észt, csak olyannal, akik több pénzt, nagyobb autót, még jobb nőt stb. szeretett volna. Kedves András! Én az előadás alatt végig boldog hülyének éreztem magam – ha már ennyi adatott.)

 

Grandmother’s Jam koncerten – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(A zöld emberek – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

Elhangzott, hogy az évszázadok folyamán az ember minden válságot túl él, hiszen mindig is voltak háborúk, éhínségek, járványok, de a nagy háttér – a világ, a természet – mindig mögötte volt. Ezért bármikor ott lebegett az emberiség előtt, hogy újragondoljuk és újrakezdjük az egészet. Most azonban veszélybe került a nagy háttér. S ha elpusztítjuk a természetet, magunkat is elpusztítjuk.

Egy kicsit szorongtunk, majd jött az óriási lazítás a Grandmother’s Jamnek és a The Trousersnek köszönhetően.

Ahogy Duray Balázs, a 60K egyik oszloposa, a rendezvény szervezője fogalmazott, a beszélgetést egy helyi termék, a Nagymama lekvárja, azaz a Grandmother’s Jam követi. (A csapatban kivételesen Bazsi gitározik.)

 

Vokális sarok: Szente Vica és Vandlik Tamás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Vokális sarok: Szente Vica és Vandlik Tamás – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

De… Balázs bejelentését követően egy másik Balázshoz kellett átmennem a főtérre fotózni, még pedig A Balázs Palihoz. (pipa)

(Állítólag Duray Bazsi egyszer úgy kért autogramot a népszerű énekestől: „Ráírod, hogy Balázsnak – Palitól”.)

A koncert előtt összefutottam Vandlik Tomival, a Grandmother’s Jam egyik torkával. Szó szerint szorongott. Szét akar esni, mondta. Majd öt perc múlva meg felrobbantotta a stégszínpadot. De mind a 11-en óriási elánnal tolták. Úgy örültek egymásnak, mintha legalább két éve nem játszottak volna együtt. De alapvetően mindenki boldog volt; számtalan régi arc találkozott, akár egy osztálytalálkozón.

 

Talán a Trousers egy Sex Pistolt tolt – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Talán a Trousers egy Sex Pistolt tolt – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

A következő, s egyben a Glokál feszkó záróakkordja a The Trousers volt. Nem mellesleg a csabai származású Kőváry Zoli által vezette quartet dobosa, Gulyás „Samu” Antal egész véletlenül berényi. A koncertet Zoli bátyjának, a nemrégiben elhunyt Kőváry Petinek ajánlották.

(Három éve a két tesó két zenekara – Peter Kovary Royal Rebels és a The Trousers – együtt lépett fel a Csabai Nyár szervezésében, a főtéren. Valamint Miklós Attila azt szakértette akkoriban: biztos, hogy egyforma zenét hallgattak gyerekkorukban, csak az egyik így, a másik úgy értelmezte.)

A derekas zúzások közepette Zoli megemlítette, hogy a bátyja hazánk fő Rolling Stones tribute-jában, a Stoned-ban énekelt. Tiszteletére többek között eljátszották a Mississippi Fred McDowell egyik opusát, a You Gotta Move stonesos verzéjét.

 

Galéria

 

You got to move

You got to move, you got to move
You got to move, child, you got to move
But when the Lord get ready
You got to move

 

Indulnod kell

Indulnod kell, indulnod kell,
Indulnod kell, indulnod kell,
Ha szólít az Úr, légy készen,
Indulnod kell.

(Hobo fordítása)

 

  • Kőváry Péter fényképe – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Kultúra

Könyvet írt az egykori csabai judoedző – portré a szerzőről

Kapáslövés címmel jelent meg a közelmúltban a debreceni születésű, békéscsabai érintettségű, ám évek óta Szentendrén élő Balogh Zoltán könyve. A korábban eredményes judózó, később sikeres edző Békéscsabán töltötte sorállományú szolgálatát: versenyzőként és edzőként is. Azt követően még két évet ráhúzott; és mint tréner csodálatos csabai cselgáncsosokat nevelt ki.
2024. június 17. 15:15
FEL