A Grandmother’s Jamnél simán működik a sok dudás egy csárdában frázis

2020. július 18. 12:22 | Such Tamás

A 25 esztendős, békéscsabai óriás supergroup, azaz a Grandmother’s Jam kétéves Csipkerózsika álmából felébredve, péntek este a Csabagyöngye Casinójában ismét bebizonyította, a dolgok jól állnak.

A kezdetben kizárólag Blues Brothers nótákat játszó zenekar…

(Az egyik alapító Duray Balázs gitáros, aki ma már képes akár percenként 60 K hangot kifacsarni gitárja nyakából, annyira megszállott volt, hogy akkor még a Csabán élő Simon-Mazula Tiborral, azaz Simca haverjával 2000 nyarán felvonatozott a Blues Brothers 2000 fővárosi koncertjére. Állítólag annyira széttáncolták a lábaikat, R-GO elfáradtak, hogy visszafele Lőkösön, a passport control fedőnevű szavakra ébredtek.)

 

Grandmother’s Jam a Csabagyöngyében

Vandlik Apostol Tamás & Duray Balázs (a háttérben Tímár Tomi)

 

Tehát a kezdetben kizárólag Blues Brothers nótákat játszó zenekar az elmúlt évtizedek alatt derekasan kiszélesítette a repertoárját.

Azonban máig nem tudom, hogy például miképp tudták megfogni Gulyás Levente billentyűst, aki azonnal helyre rázta a kottában a kandesz hangokat; vagy hogy sikerült leakasztaniuk a Pfeff Marci-Tímár Tomi világbajnok ritmusszekció-kombót… És akkor a két évről-két évre bővülő fúvóskarról (Belicza Karcsi bácsi – szaxofon, Berta Jimmy – szaxofon, Bíró Tomi – trombita, Döge Csaba – harsona, Laczó Gyuri – trombita és Resetár Attila – trombita) nem is beszélnék. Illetve Szente Évi (Vica), aki végig tündérien „kiszolgálta” a Vandlik Tomi frontot, a kulcsot, a motort, a stenket.

Egyszóval simán ott lenne a helyük a hazai mezőnyben. Mégis, nekik elég, ha Békéscsigabiga csöndes COVID-mentes oxigénjét nyomják magukba intramuszkásan (izomba). De nekik így is jó.

 

Grandmother’s Jam a Csabagyöngyében

Gyerünk fiúk, fújjátok!

 

„Lehet, hogy épp ez tartja össze a csapatot, hogy ritkán játszunk – mondta a buli előtt a ma még nem említett Duray Bazsi. – Ráadásul még mindig több a civil a bandában; illetve, ha a profik nem érnek rá, akkor nem érnek rá. De volt, hogy öt évet nem is játszottunk. Úgy tűnik, van valami körülöttünk – és nyilván ez nem a zenei stílus vagy a tudás, hanem a személyiség, inkább maradtunk csabai, lokális zenekarocska.”


***

„Nem gondoltuk, hogy ilyen sokan eljöttök – ezt már Vandik Tomi mondta a muri elején. – És ez bizonyítja, hogy a zenekar él… a 25. évét elérte, amely leányverzióban nagyon jó.”

Nem mellesleg, nagy bátorság egy Grandmother’s első sorában állni, mert ha az énekes észrevesz, tuti, hogy előbb-utóbb nem maradsz ki a produkcióból – mármint verbálisan. Például neked ajánlja a Sex Bomb-ot vagy a…

 

Grandmother’s Jam a Csabagyöngyében

Gulyás Levente és Pfeff Marci

 

Ámbár a grosszó elején valóban volt egy kis tátongó luk a közönség (amúgy 220-an voltak a Casinóban!) és a banda közt, de Gulyás Levi, miután elmondta a varázsigét, hogy „Az első táncos kap egy sört”… Mire Tomi így tromfolt: „Tőlem meg egy puszit, ha fiú!”… És Vica csak fokozta: „Tőlem meg kettőt!”… „Ha lány!”, fejezte be Tomi.

És eleinet csak két pár lejtett a csodálatos James Brown, Joe Cocker, The Blues Brothers Band, Tom Jones, George Michael, Morcheeba (ezt kivételesen Vica tolta végig… nahát) stb. ma már örökzöldjeire, de kezdett a parketten is forrni a levegő.

 

Galéria

 

Továbbá káprázatos volt, amikor Berta Jimbó kiugrott a rezesek közül és szinte letérdelve a lányai előtt, tekert egy hatalmas szólót.

És a végén valóban nem maradt el a tánc, tánc, össztánc, ugyanis mindenki ráébredt, hogy azért elég sok az az előttünk álló két év, a következő Grandmother’s-ig.

De nem, deczember 27-én, szintén a Csabagyöngyikében lesz az igazi 25. éves szülinap. Az annyi, mint 5 hónap 9 nap. Vagyis kevesebb, mint több.

 

Grandmother’s Jam a Csabagyöngyében

 

 

További programok »

Itthon

Szarvas Város Napja – 302. születésnapját ünnepli a település

Kedden ünnepelték Szarvason a város újratelepítésének 302., és várossá nyilvánításának 58. évfordulóját. A napot a település három fontos helyszínén kezdték, az Erzsébet ligetben felavatták Sisi szobrát, majd a Letelepedési Emlékkövet koszorúzták meg az Ótemlomnál, ezt követően pedig zászlókat avattak a Történelmi Országközépnél.
2024. július 23. 16:39
FEL