Baji Balázs: A térdsérülésem miatt nekem nem olyan rossz az olimpia halasztása

2020. március 27. 15:18 | Hidvégi Dávid

2020-ban elmarad az olimpia, amelyre a második világháború óta nem volt példa. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a japán szervezők döntése keresztülhúzta a sportolók felkészülését, de a koronavírus-járvány miatt a kvalifikációs versenyek is elmaradnak.

Az eredeti tervekkel ellentétben csak 2021-ben lesz olimpia Tokióban, de a pontos dátumot még nem jelölték ki. A halasztás rengeteg sportolót érint, többek között békéscsabai kötődésű olimpikonokat, így Márton Anitát és Baji Balázs is. A csabai származású gátfutó immáron a Budapest Honvéd SE színeiben készül, így telefonon értük utol. A sportolónak avasszal lett volna lehetősége a kvalifikációra egy hosszantartó sérülés után.

 

– Hogyan érintette az ötkarikás játékok halasztása? 

– Nagyon nagy mértékben befolyásol engem és minden más sportolót az olimpia elhalasztása. Teljesen megváltoztatja az eddig felépített életünket, terveinket és céljainkat. A személyes példámban ez talán annyira nem is olyan rossz dolog, hiszen így több időm lesz a térdsérülésem után felépülni és teljes mértékben regenerálódni. Ugyanakkor sajnálom, hogy ezt a sportvilágának meg kell élnie és tapasztalnia, hiszen ez egy abszolút rendhagyó és komoly dolog. Nagyon bízom benne, hogy sikerrel megoldják ezt a feladatot és 2021-ben lesz olimpia Tokióban.

 

– Egy sportoló karrierjének mekkora érvágás egy ilyen döntés?

– Ha valaki most élete formájában volt, azt újra el kell érnie, amely nem egyszerű feladat. Jövő évre még lehet formát időzíteni, így nem végzetes változtatás ez. Egy ilyen döntés nem lehet mindenkinek ugyanolyan jó, így lesznek ennek áldozatai, akiket nagyon sajnálok. Őket valószínűleg semmi sem kárpótolja majd, azonban ez a helyzet egy rajtuk kívülálló ok.

 

– Eddig több versenyző jelentette be, hogy idén befejezi és nem áldoz újabb évet a felkészülésre, hiszen az rengeteget kivesz az emberből. Mit gondol erről?

–  A legracionálisabb és a legfelelősségteljesebb döntés az volt, hogy elhalasztották az olimpiát. Úgy gondolom, hogy ez egy sokkal jobb megoldás, mintha egyáltalán nem lenne olimpia. Nagyon bízom benne, hogy ezek a sportolók vígasztalódnak és megtalálják a számításaikat vagy a sportban, vagy azon kívül. Sajnálok mindenkit, akit ez a döntés negatívan érint. Sportolók és emberek vagyunk, az a dolgunk, hogy alkalmazkodjunk az élet adta szituációkhoz. Bízom benne, hogy 2021-ben mindenki kihozza magából a legjobbat.

FEL