Bajban és közös fejlődésben is testvérek

A Békés megyei települések is folyamatosan tartják a kapcsolatot a testvérvárosaikkal és próbálják szorosabbra fűzni az együttműködést.

A kormány 150 millió forinttal támogatja a testvér települési programok megvalósítását, a pályázatokat ebben a hónapban lehet benyújtani. A Békés megyei települések is folyamatosan tartják a kapcsolatot a testvérvárosaikkal és próbálják szorosabbra fűzni az együttműködést.

Békésnek több testvérvárosa is van, az erdélyi Gyergyószentmiklós, a lengyelországi Myszkow és a vajdasági Magyarittabé. Izsó Gábor polgármester elmondta, utóbbi településről 2015 tavaszán ismeretlen tettesek elvitték a Kárpát-medence legdélebbi Kossuth-szobrát. A békési önkormányzat, a református egyházközség és a Békési Motoros Baráti Kör közel egymillió forint összegű testvérvárosi segítséget nyújtott az emlékmű március 15-ei avatásához.

– Ők saját erőből ezt nem tudták volna helyreállítani, összefogtunk más településekkel, illetve a helyi civil szervezetekkel annak érdekében, hogy segítsük az ottani magyar közösséget. A szobor különlegessége az, hogy 1944-ben a visszavonuló szerb csapatok közül egy katona átlőtte szívmagasságban a szobrot – emelte ki Izsó Gábor.

A 100 százalékban magyar lakta település számára sokat jelent ez a segítség, a polgármester szerint ebben is megmutatkozik a két település közötti szoros kapcsolat.

– Békés város segítsége számunkra abban nyilvánul meg, hogy a testvér települési összetartozás nemcsak akkor fontos, amikor ünneplünk, szórakozunk, hanem akkor is, amikor segítségre szorulunk. Pénzbeli adományuk nagy segítség volt abban, hogy falunk főterén újra Kossuth Lajos szobra állhasson. Összetartozásunkat ez a gesztus is erősíti – hangsúlyozta Petes Béla Magyarittabé polgármestere.

Békéscsabának szintén több településsel van testvérvárosi kapcsolata, például a lengyelországi Tarnowskie Góryval is. Szarvas Péter polgármester elmondta: minden pályázati lehetőséget figyelnek, amellyel tovább épülhet a települések közötti együttműködés akár a gazdaság, akár a kultúra területén.

– Székelyudvarhellyel egy közös pályázatban veszünk majd részt. A település polgármestere kereste meg a várost néhány nappal ezelőtt és vezetői döntéssel úgy határoztunk, hogy részt veszünk egy közös kulturális projektben. Bízom abban, hogy nemcsak Székelyudvarhellyel, hanem a többi testvérvárosunkkal is találunk olyan feladatokat, amelyben erősíteni tudjuk a kapcsolatunkat – emelte ki a városvezető.

A kormány ebben az esztendőben 150 millió forinttal támogatja a testvér települési programok és együttműködések megvalósítását, a pályázatokat március 31-ig lehet benyújtani.
 

Megosztás:

Címke: , ,