Bábozdával nyitotta meg a 2020/2021-es évadát a Békéscsabai Napsugár Bábszínház

2020. szeptember 6. 19:58 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Hosszú idő után nemcsak online, hanem élőben is instrukcióval láthatta el a közönség a bábszínház Mesepékségében improvizáló művészeket az évadnyitó rendezvényen. Az Ibsen Ház előtti teret teljesen birtokba vették a gyerekek, hiszen a Békéscsabai Napsugár Bábszínház a játékos bábos délutánra bábsimogatóval, sárkánykonyhával, kockarakosgatóval és számos színes programmal várta a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Az esemény apropója az volt, hogy a békéscsabai bábszínház bemutassa új évadát az érdeklődőknek.

– Hosszú idő után játszottunk most először igazi közönségnek, és szerintem egy színháznak az okozza a halálát, hogy ha nem játszhat. Akikkel együtt dolgozunk, a kollegáim már nagyon régóta borzasztóan várjuk azt, hogy közönségnek játszunk. Az a boldogság, amivel ők ma itt újra játszanak idevonzza az embereket. Az a szeretet, amivel ők ezt csinálják, az szerintem sokakat inspirál – emelte ki Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábaszínház igazgatója.

Az évadra öt bemutatót tervez a Napsugár Bábszínház: megtartja bérletrendszerét, így most is kínál Pöttöm Színházi, Óvodás- és Iskolás bérletet, melyek három előadásra szólnak.

Idén október 10-re tervezik az első bemutatót, amikor az elsősorban iskoláskorú közönség Lázár Helga rendezésében láthatja a Pán Pétert. A Jajj de jó itt, mindenütt! című előadást novemberben mutatják be, Kolozsi Angéla rendezésében és leginkább óvodás kortól ajánlják.

Az Állatok farsangját 2021. februárjában mutatják be, amelynek rendezője Somogyi Tamás, ezt követi majd áprilisban Bartal Kiss Rita rendezésében a Bagoly, aki félt a sötétben című előadást.

A legkisebbeknek ebben az évadban egy új előadással készülnek, Hej tulipán, tulipán címmel, amelyet Csortán Zsóka rendez.

Emellett számos előadás marad műsoron és a bérletek mellett továbbra is megrendezik a BabaSzínházi és a Napsugaras Délutánok szombati előadásait.

Újdonság, hogy ebben az évadban a felnőtteket is várják havonta egy alkalommal. A Kultúrszösz című sorozatban felnőtteknek szóló bábszínházi előadásokat hívnak meg a Napsugárba.

– A Kultúrszöszben kortárs, felnőtt előadások érkeznek Békéscsabára. Ez azért borzasztóan érdekes, mert nagyon sokan nem tudnak arról, hogy létezik felnőtt bábszínház, mindenki azt gondolja, hogy ez csak gyerekeknek szól, pedig nagyon sokan alkotnak olyan jellegű előadásokat, amelyek kicsit nagyobbaknak, vagy csak kifejezetten felnőtteknek szólnak. Ezeket szeretnénk megmutatni a békéscsabai közönségnek – mondta el Lenkefi Zoltán.

A tervek szerint 2021. március 18-21. között rendezik meg a VII. Bábos Drámaíró Versenyt, míg 2021. június 24-27. között a XVIII. Nemzetközi Bábfesztiválra várják majd a nézőket, és számos hazai és nemzetközi előadást.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház részletes programját ide kattintva nézhetik meg.

 

Galéria

FEL