Az út, ami naponta kétszer eltűnik

2018. szeptember 9. 14:43 | behir

A Passage du Gois egy aszfaltozott és kockaköves, körülbelül két és fél méter széles töltés, amely Noirmoutier szigetét köti össze Beauvoir sur Mer városával Franciaországban.

Az úton naponta mindössze kétszer tudnak átkelni az autósok, alkalmanként pár óráig, mert utána az egészet ellepi a tenger. Az áradásoknak köszönhetően a Passage du Gois a nap nagy részében 2-4 méteres hullámok alá merül - írja a sokszinuvidek.24.hu.

 

(Fotó: Europress/AFP)

 

Évszázadokkal ezelőtt Noirmoutier szigete kizárólag hajóval volt elérhető. Később viszont a Bourgneuf-öböl vízszintje fokozatosan csökkenni kezdett, ami lehetővé tette az emberek és állatok számára, hogy a nedves talajon probléma nélkül átkeljenek rajta.

 

(Fotó: Europress/AFP)

 

A 4.1 kilométeres átjáróról először 1701-ben tettek említést egy térképen, majd 1840 környékén rendszeres átkelőként kezdték el használni előbb lovakkal, majd később autókkal.

 

(Fotó: Europress/AFP)

 

A vízszint ingadozása miatt a Passage du Gois-n való átkelés alapjában véve veszélyes művelet, ezért a hatóságok speciális táblákon figyelmeztetik az embereket, hogy az út használható-e az adott időben.

 

(Fotó: Europress/AFP)

 

Ezzel együtt minden évben sok baleset éri a turistákat, akik figyelmen kívül hagyják a jelzéseket. Szerencsére az úton mostanra mentőtornyok üzemelnek, ahol szakértők segítenek a vízen rekedt emberek kimentésében, ugyanakkor a járműveiket nem tudják kiemelni a vízből.

 

További programok »

Világ

Édes semmittevés olasz módra

Olaszországban mindent látni kell, de minden turistának érdemes elszakadnia a több ezer éves városok fő terei nyújtotta látványtól és néhány utcával távolabb sétálni. Az eldugott kis kávézókban pedig pillanatok alatt átjárja az embert az igazi olasz életérzés, csak figyelni kell a körülöttünk zajló életet. Ez az Édes semmittevés az olasz életérzés titka.
2019. szeptember 21. 14:07
FEL