Az ország legtehetségesseb rövidtávfutói közül ketten Békéscsabán szerepelnek

2021. augusztus 4. 15:19 | Hidvégi Dávid

Jól teljesítettek a Békéscsabai Atlétikai Club futói az idei U20-as Európa-bajnokságon. Nadj Levente és Steigerwald Ernő 400 méteres síkfutásban és a 4x400 méteres váltóban indult az észtországi kontinensviadalon. A fiúkkal és az edzőikkel készült riportunkat a Kezdőkör c. magazinműsorunkban is megtekinthetik.

A magyar csapat a 4x400 méteres váltóban a hetedik helyet szerezte meg az Európa-bajnokságon. Nadj Levente a középfutamban 46.90 másodperces idejével új egyéni csúcsot ért el és bejutott a döntőbe. A békéscsabai rövidtávfutó a fináléban 49.98-cal végül az ötödik helyen végzett.

– Nagyon hangulatos volt az első korosztályos világversenyem. Ez előtt a csapat Európa-kupán voltam, amely egy korosztályos válogatott verseny. Nem számítottam akkora esélyesnek, ha az idei legjobb időket nézzük, akkor a huszadik helyen álltam, így számomra is meglepetés, hogy a döntőben az ötödik helyet értem el – mondta rövidtávfutó. Levente jövőre Kolumbiában szerepel junior világbajnokságon, hosszú távú célja pedig a sikeres szereplés a 2023-ban, Magyarországon rendezendő felnőtt világbajnokságon.

Steigerwald Ernő, aki az édesapjához hasonlóan a futballpályán kezdte a sportpályafutását, az előfutamban új egyéni csúcsot teljesített és továbbjutott a középfutamba, de a döntőig már nem jutott el, így egyéniben a 15. helyen zárt. A versenyző az elmúlt időszakban keményen edzett az első világversenyére.

– Általában egy héten kilenc edzésem van, de most érettségiztem, úgyhogy ez néha megborult, mert csak hét vagy nyolc edzésre tudtam elmenni. Hat atlétikai edzésünk van, ebből három résztáv. Valamint heti háromszor járok súlyemelő edzésre kifejezetten az atlétikai eredmények javítása céljából – ismertette az elmúlt hónapok mindennapjait.

 

 

A fiúk egyik edzője, Adorján László hangsúlyozta, hogy a csabai tehetségek nagy célokkal vágnak neki az év második felének.

– Szeretnének 300 méteren korosztályos csúcsot javítani. Jelenleg Levente tartja a junior csúcsot, amelyet szeretnének megdönteni. Ez az egyik nagyon fontos versenyük, majd utána a felnőtt csapatbajnokság döntő fordulója következik, de még lesz egy korosztályos liga versenyük is – fogalmazott. Hozzátette: a szövetség a 2023-as világbajnokságon egy ütőképesebb váltót szeretne, ahová Nadj Levente mellett Steigerwald Ernőnek is esélye van bekerülni.

Erdős Péter két éve csatlakozott Adorján László mellé a fiúk felkészítésében, elsősorban edzéstervek írásával. Mint mondta: Tallinban látszott, hogy a srácokban belül nagy az energia és a vágy a nagy eredményekre, ezért a jövőben komolyabb tényezők leszenek a magyar atlétikai életben, mint eddig.

– Ősszel van egy kis szünet, amikor teljes pihenőt adunk a fiúknak, ez olyan október-november tájékában szokott lenni. A fedettpályás szezon után jön a nyári időszak, amikor hetente 2-3 alkalommal keményebb futóedzések, résztávos tréningek vannak, illetve súlyzós erősítések. A súlyzós edzések kétszer, háromszor kerülnek be a heti programba – árulta el az edző.

A Békéscsabai Atlétikai Club színeiben Márton Anita és Kovács Barbara versenyez a tokiói olimpián. A két ifjú tehetség célja, hogy hozzájuk hasonlóan, egy napon hazánkat képviselje az ötkarikás játékokon.

 

Galéria

További programok »

FEL