Az önkéntes segítőket ismerték el

2022. május 31. 09:51 | Vári Bianka

Idén is megtartotta világnapi ünnepségét a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete. A hétfői eseményen azokat a személyeket, önkormányzatokat tüntették ki, akik évek óta tevékenyen részt vesznek a vöröskereszt munkájában.

Henry Dunant svájci üzletembert 1859-ben, a Solferinói csatatéren látva a sok halottat és sebesültet, önkéntes segélycsapatokat szervezett, akik részt vettek az ápolásban, segítségnyújtásban. A csatában látottak ösztönözték arra, hogy később segélyszervezetet alapítson.

A vöröskeresztnek Magyarországon is alakult tagozata, és Békés megyében pedig közel 600 önkéntes végez valamilyen tevékenységet. A világnapi ünnepség alkalmat ad arra, hogy a szervezet képviselői megköszönjék ezt a munkát. Az eseményen először dr. Párducz László megyei elnök mondta el ünnepi gondolatait.

– Úgy érzem, hogy az a legkevesebb, hogy ezen a napon megköszönjük a munkájukat és elismerjük őket, hiszen szabadidejüket nem kímélve segítenek a rászorulóknak, amikor önként nyújtják a kezüket, és az önnön részüket, a vérüket adják. Ez egy életmentés – fogalmazott dr. Párducz László.

Az ünnepségen a Vöröskeresztes Tevékenységért kitüntetés gyémánt, arany, ezüst és bronz fokozatú kitüntetésben részesítettek több önkéntest. Egyikük, Barta István Zoltán 2006. óta tagja a Magyar Vöröskeresztnek. A békési önkéntes segít felkutatni a nehéz körülmények között élő családokat, aktívan részt vesz a szociális munkában, emellett nevéhez fűződik a Madzagfalvi Véradások szervezése is.

 

Fotó: behir-hu/ Vári Bianka

 

– A covid ideje alatt is szerveztünk véradásokat a Barta udvarban, most pedig készülünk a Madzagfalvi Véradásra. Tavaly több mint 365-en jelentkeztek, akik ott voltak. Ezt a számot nem tudjuk überelni, de ha hasonló számot hozunk össze az idei Madzagfalvi Véradáson, akkor elégedett leszek ezzel is – mondta az önkéntes.

Az ünnepséget az alapító, Henry Dunant születéséhez, május 8-hoz közel eső időpontban tartja meg a szervezet minden évben, ez alól egyedül a pandémia képzett kivételt, amikor az esemény elmaradt. Tóth Zoltánné megyei igazgató kiemelte, hogy a vöröskereszt nem létezhet önkéntesen nélkül.

– Egyik legfontosabb feladatunkban a véradások szervezésében, ebben aktív szerepet vállalnak, hiszen egy-egy településen a véradó-behívók kihordásától a szervezésig, a helyszín biztosításáig, a sütemény és a kávé elkészítéséig minden tevékenységben részt vesznek. És a legfontosabb, hogy meg tudják szólítani a véradóinkat közvetlenül.

Hozzátette, hogy az ünnepségen 22 elismerést adtak át, de ennél sokkal többet is szerettek volna.

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
2023. május 30. 16:47
FEL