Az Olvasó hangulatát szeretnék visszaállítani a korábbi McDonald’s helyére

2022. szeptember 30. 09:19 | Such Tamás

Nem könnyű időket élünk. Egyre több vendéglátóipari egység zár be. Persze ez nemcsak békéscsabai jelenség. Cikkünkben egy bő hét éve bezárt csabai gyorsétterem ingatlanjának a múltját, jelenét (és jövőjét?) boncolgatjuk. Sokan a Csaba Espressóként vagy leginkább Olvasóként emlékeznek rá.

Az 1800-a évek közepéig Békéscsaba egyetlen vendégfogadója épp a címszereplőnk helyén, az Andrássy út és Szent István tér sarkán állt – olvashatjuk a csabaihazak.blog.hu. A portál csudálatosan leírja és illusztrálja az elmúlt 150-160 esztendő történéseit, hangulatát. Esetünkben inkább az utóbbi hét évtized érdekes. 1955-ben például egy háztartási bolt(!) működött a patinás épület sarkán.

 

A Szent István téri McDonald’s épülete

Egy időben háztartási bolt volt ott – Forrás: csabaihazak.blog.hu

 

Majd 1957. április 7-én (arról nem szól a fáma, hogy miért nem negyedikén – S. T.) nyílt meg a táncos-zenés Csaba Espresso, amely később Csaba Sarok, de leginkább Olvasó néven maradt meg az emlékezetekben. A korábbi népi zenekar helyett onnantól fogva négytagú jazz-zenekar muzsikált.

Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Egyesület elnöke – aki a hetvenes évek elején olykor el-ellátogatott a presszóba – szerint többek között esténként a Kishajó műintézményből ismert Kóté Árpád zenekara játszott.

– Kalapos Laci, Tomanek Gabi, Hodu Jóska, Harkányi János, Magyar Tivadar, Lengyel Feri stb. ott tanulták a szövegkönyvet – meséli a mezőberényi születésű Váradi Zoltán fotográfus, aki 1986-90 között a Békés Megyei Jókai Színháznál tevékenykedett.

 

A Szent István téri McDonald’s épülete

Ekkor már javában zakatol az Olvasó – Forrás: csabaihazak.blog.hu

 

„Népszerű, bohém hely volt a sarki presszó, legendás és állandó személyzettel – írja Ferencz Rezső, az Így élünk mi vidéken című első kötetének, a Szódásballon a fogason címen futó dolgozatában. A történet egyik főszereplője Mihola Gyuri bácsi volt.

– Gyuri bácsi igaz belvárosi, pesti főpincér volt, bőr brifkó volt az övére akasztva és úgy is viselkedett, mint egy főpincér – meséli. – Az Olvasóban ugyanazokat a szipkákat lehetett kapni, mint a város más helyein, csak egy kicsit „guttában” tálalták fel; ráadásul nagyobb dekoltázsa volt a pincérnőknek. Azért nevezték így, mert több hasított bambusznádból készült újságtartó volt a helyiségben. Majd a rendszerváltozás körül egy volt focista éjszakai sztriptíz bárt szeretett volna, de az nem jött össze.

 

Galéria

 

A vetkőzős lányok helyett ellenben elegáns pincérnők szolgálták fel a sütiket, ugyanis az ex-Olvasó helyén egy évig cukrászda működött. Hamarosan szintén egy jó 90 fokot fordult az üzlet profilja és néhány évig ott működött a Stella Söröző. 1997-től pedig jó másfél évtizedig már McDonald’s-nak hívták Csaba egyik legnépszerűbb sarkát – amely azonban hét éve már csak "kopog".

Dr. Kovács Zoltán, az ingalattulajdonos cég jogi képviselője megkeresésünkre elmondja, örülnének, ha valaki megvásárolná vagy kivenné az üzletet, a jelenlegi gazdasági helyzetben azonban ebben maximum reménykedni lehet. Noha korábban megkereste őket egy békéscsabai kötődésű írónő, aki a régi Olvasó atmoszféráját szeretné visszaállítani, de egyelőre parkolópályán áll az elképzelés.

(Így élünk mi vidéken…)

A Szent István téri McDonald’s épülete – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

Kisebbek és drágábbak lesznek idén a karácsonyfák

Az advent elérkeztével egyre többen indulunk el a szokásos beszerző körútra, hogy hazacipeljük a legjobb vételnek ígérkező karácsonyfát. De vajon mennyit kell fizetnünk érte az idén? Melyik a magyarok kedvenc fajtája, melyik típus milyen előnyökkel és hátrányokkal bír? És miért lesznek idén kisebbek a karácsonyfák? Szakértő segített a válaszadásban a sokszinuvidek.hu-n.
2022. november 26. 17:41
FEL