Az okmányirodán derült ki, hogy láthatatlan az ujjlenyomatom – jegyzet

2022. február 23. 13:33 | Mikóczy Erika

Sohasem gondoltam volna, hogy valaha is irigykedve nézek majd bárkire, akitől – sikerrel – ujjlenyomatot vesznek, vagy hogy sóvárogva figyelem, amikor egy filmben a helyszínelő egy apró kis ujjlenyomat-részletből kideríti, hogy az kié is lehet. Pedig most így érzek…

Az én ujjlenyomatos (mint megtudtam, hivatalosan ujjnyomos) történetem néhány hete kezdődött, amikor útlevelet szerettem volna csináltatni. A korábbi úti okmányom már régen lejárt, de mivel személyi igazolvánnyal is utazhattam külföldre, eddig nem volt szükségem rá. Idén nyárra azonban kellene az útlevél.

Foglaltam időpontot a békéscsabai okmányirodára, vittem a személyi igazolványomat, a lakcímkártyámat, no meg a bankkártyámat, és eltökélt szándékom volt, hogy a két opció közül (öt vagy tíz év) én a hosszabb periódust választom, így öt év múlva nem kell majd megint okmányokat intézni. Most már az útlevél és a személyi igazolvány is biometrikus, kell hozzá az ujjlenyomat, de ugye az adott…

Amikor eljött az idő, percek alatt az ügyintéző előtt voltam, aztán abban a kis fülkében, ahol az ujjlenyomatot szkennelik, illetve a fotó készül. Gondoltam pár perc, és készen is vagyunk. Az ügyintéző kérésére először a bal kezem mutatóujját tettem a szkennerre, de semmi sem történt. Aztán – a kisujjamat kivéve – jött a többi ujjam is, gyengébben, erősebben ráhelyezve a szkennerre, azonban a gép továbbra sem érzékelte az ujjlenyomataimat.

Bevallom, kicsit megrökönyödtem, hiszen ujjlenyomata mindenkinek van – legalábbis eddig így tudtam. Aztán az ügyintéző – továbbra is türelemmel és kedvesen – elmondta, hogy előfordul az ilyen, pláne ebben a koronavírusos időszakban, amikor folyamatosan kézfertőtlenítőt használunk. Azt javasolta, hogy ha nem sürgős az útlevél, akkor próbáljam egy ideig mellőzni a kézfertőtlenítőt, használjak gyakrabban kézkrémet, és menjek vissza később, mert ujjlenyomat nélkül csak egy évre kaphatok útlevelet.

Mivel nem azonnal kellett az okmány, megfogadtam a tanácsát. Korábban sohasem vizslattam az ujjlenyomataimat, most azonban feltűnt, milyen simák az ujjbegyeim, ezért minden egyes kézkrémezés után néztem, hogy vajon látszanak-e már a barázdák. Utánanéztem annak is, hogy mit találok az ilyen esetekről a neten. Mint kiderült, az emberek három ezrelékének lehet hasonló gondja, például Lázár Jánosnak évente kell emiatt útlevelet csináltatnia. Megtudtam azt is, hogy bizonyos bőr- vagy immunrendszeri betegségek is okozhatnak ilyen tüneteket, de csak elvétve.

Néhány hét után aztán visszamentem az okmányirodába, próba, szerencse alapon. Most egy másik ügyintézőhöz kerültem, akinek elmondtam a láthatatlan ujjlenyomataim előtörténetét azzal, hogy ha már láthatóvá váltak a barázdák, akkor tíz évre szeretnék útlevelet csináltatni, ha pedig nem, akkor egy évre. Próbálkoztunk ismét sorban az ujjaimmal, ráadásul nem csak egy, hanem két szkenneren is – sikertelenül. Így tehát csak egy évre kaphatok útlevelet.

Az ügyintéző a kérdésemre elmondta, hogy ha kivizsgáltatom magam, és azon kevesek közé tartozom, akiknek betegség miatt nincs ujjlenyomatuk, akkor ezzel az igazolással akár hosszabb időre is kaphatok úti okmányt. Viszont jövőre a személyi igazolványom is lejár, és ahhoz is kell ujjlenyomat. Tudomásom szerint ennél már az orvosi igazolás sem mentség, így – ha csak nem látszanak a barázdák az ujjamon – előfordulhat, hogy a jövő évtől évente kell majd személyi igazolványt csináltatnom…  

További programok »

FEL