Az MSZP Békés Megyei 1. Választókerületi Helyi Szervezetének közleménye

2016. július 26. 15:07 | Mikóczy Erika

 

Miklós Attila, az MSZP Békés Megyei 1. Választókerületi Helyi Szervezetének elnöke közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. A közleményt az alábbiakban olvashatják.   

                                                      

Az MSZP közleménye:                                                                                              

A mai napon hirdetik ki a felsőoktatási ponthatárokat. Remélem, sok békéscsabai diák kezdi meg tanulmányait az első helyre rangsorolt felsőoktatási intézményben és szakon. Különösen remélem, hogy a diploma megszerzése után egyre többen jönnek vissza Békéscsabára.

Ezt a folyamatot segítené az általunk javasolt önkéntes karrierkövetési rendszer, ami a már megvalósult „Békéscsaba Hazavár” programot egészítené ki. Olyan komplex rendszert kell létrehoznunk, amelynek segítségével nem szakad meg a kapcsolat Békéscsaba városa és a más településeken tanuló diákok között. Az önkormányzat és a helyi vállalkozások bevonásával segíteni tudnánk a fiatalokat a megfelelő gyakorlati hely kiválasztásában és értesíteni tudnánk, ha a képesítésének megfelelő munkahely megüresedett városunkban.

Ha a felsőoktatásról van szó, nem szabad megfeledkeznünk a békéscsabai gazdasági karról. Egy megyeszékhely szolgáltatásaihoz hozzátartozik egy biztos hátterű, piacképes tudást nyújtó felsőoktatási intézmény megléte. Értesüléseink szerint viszont ismét változások várhatóak a gazdasági kar életében. A többi megyénkben működő felsőoktatási intézmény helyzete ma megnyugtatóbbnak látszik, mint városunk felsőfokú iskolájáé. A szarvasi agrárkarra a Szent István Egyetemnek szüksége van, ezért annak biztosan része marad, Orosháza a Kodolányi Főiskola együttműködése töretlen és Gyulán sem várható nagy változás.

A békéscsabai kampuszról legújabban azt hallhattuk, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem gazdasági karaként működhetne a jövőben. Számolni is nehéz már, hogy az elmúlt években mennyi fenntartója és mennyi neve volt a csabai főiskolának. Ez megnehezíti a biztos és kiszámítható építkezést, folyton bizonytalanná teszi a főiskola sorsát.

A helyzet mielőbbi tisztázása és rendezése érdekében – ha már Vantara Gyula, az InterCityk megszüntetéséhez hasonlóan erre sem fordít sok figyelmet – levélben fordulunk az felsőoktatásért felelős államtitkárhoz, hogy megnyugtató választ kapjunk a kérdéseinkre.

Miklós Attila,

az MSZP Békés Megyei 1. Választókerületi Helyi Szervezetének elnöke

 

                                                                                                             

FEL