Tudás-Park üres oldalakon – az MSZP közleménye

2017. május 10. 14:11 | behir

Az MSZP Békés Megyei 1. Választókerületi Helyi Szervezete nevében Miklós Attila elnök egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. A közleményt az alábbiakban olvashatják:

"Békéscsaba fejlődése érdekében jó partnerségi viszony fenntartására kell törekedni a helyi vállalkozásokkal, és a Szent István Egyetem vezetésével, de a partnerséget nem észleljük a mostani gödöllői vezetés részéről, hiszen nem szóltak időben, hogy csökken a hallgatók létszáma, hogy nem tudják finanszírozni a békéscsabai kart és nem tettek meg mindent, hogy az állam támogassa működésüket, legyenek államilag finanszírozott helyek. Mindezek ellenére a békéscsabai felsőoktatásnak hosszútávon is versenyképes megoldásra van szüksége.

A Békéscsabai Közgyűlés tegnapi, soron kívüli ülésén egy képviselői kérdés miatt került ismét a testület elé a Szent István Egyetem által készített, „Tudás-Park a magas hozzáadott értékű iparágak fejlesztéséért Békéscsabán” elnevezésű projekt keretében készült tanulmányok ügye. A képviselői kérdés az Egyetem által, a megválasztott önkormányzati képviselők számára a betekintéshez szükséges átadás-átvételi jegyzőkönyvre vonatkozott, pontosabban annak törvényességére és okaira. Az Egyetem az egyes tanulmányokban üzleti titoknak minősített adatok és megállapítások miatt kérte a szigorúbb betekintési feltételeket. A feltett kérdésre a képviselő nem fogadta el a választ, a Közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatának értelmében az ügy az illetékes bizottság, a Jogi, Ügyrendi és Ellenőrzési Bizottság elé került. A bizottság keresi majd meg a választ a felmerült kérdésre.

Az említett tanulmányokról már többször folyt vita a Közgyűlésben, és levelezés az Önkormányzati és a Szent István Egyetem vezetése között. A többszöri kérés, felszólítás, hivatalos adatigénylés, és egy személyes gödöllői betekintés kilátásba helyezése után értek a tanulmányok Békéscsabára.

Ezt követően a már említett nyilatkozat aláírása és szigorú titoktartás mellett ismerhették meg a képviselők az elkészült anyagokat. A 42 tanulmány közt találhattunk fordítva szkennelt és üres oldalakat tartalmazó anyagokat, tankönyveket, egy balatonfüredi bejegyzésű ingatlankezeléssel foglalkozó cég tudásmenedzsment témában írt értekezését és a pályázat elkészítése óta megszűnt vállalkozás anyagát is. Mindezek mellett többször felmerült az anyagokkal kapcsolatban a plágium gyanúja is. Ezért az átadás-átvételi jegyzőkönyv törvényessége mellett a Jogi, Ügyrendi és Ellenőrzési Bizottság vizsgálata ezekre a kérdésekre is ki fog terjedni.

A projekt során olyan tudásbázist kívántunk létrehozni, amelyet a gazdasági szereplők is felhasználhatnak a Békéscsaba, Békés megye, a térség fejlődése érdekében. Ezt a célt nem látjuk megvalósulni. A program azért kapott komoly költségvetési és Európai Uniós forrást, hogy elősegítse a leszakadó térségek fejlődését, de így, ha az elkészült dokumentumok megtekintése is ilyen körülményes, nemhogy a mindennapi felhasználásuk, de a bennük foglalt tudás átültetése a mindennapokba sincs biztosítva. Békéscsaba és térségeknek a fejlődése, fejlesztése közös érdekünk, és ha a fejlesztési források rosszul használják fel, azzal kárt okoznak nekünk, itt élőknek."

 

Miklós Attila

az MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke

További programok »

Itthon

Nébih: országszerte zártan kell tartani a baromfit

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zárva tartását Magyarország teljes területén annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal az érintkezés lehetősége, és ezáltal a baromfiállományok madárinfluenza vírussal történő fertőződésének kockázata - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.
14:01
FEL