Az MCC ott kezdődik, ahol a hagyományos nappali oktatás véget ér

2022. január 14. 09:43 | Such Tamás

1996-ban a Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) azzal a szándékkal alapították, hogy segítsék és támogassák a legtehetségesebb magyar fiatalokat. A fővárosi alapítvány az utóbbi negyedszázadban a kezdeti, négyfős diáklétszámot szó szerint megezerszerezte.

Ma már 14 magyarországi és kilenc Kárpát-medencei helyszínen működik MCC „bázis”. Céljuk, hogy az a fajta tudás, ami a fővárosban régóta elérhető – kiváló oktatókkal, külföldi vendégprofesszorokkal – a teljes történelmi Magyarország területén mindenki számára hozzáférhető legyen.

A képzés 10 éves kortól az egyetem végéig, sőt azon túlmenően is zajlik. Ars poeticájuk: az MCC ott kezdődik, ahol a hagyományos, nappali oktatás véget ér.

Mathias Corvinus Collegium Orbán Balázs

Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC kuratóriumi elnöke a hivatalos átadón – Fotó: BMC


A békéscsabai központ az elmúlt év szeptemberben nyitotta meg a kapuit. Mittag Mónika képviselet-vezető elmondta, hogy Csabán – mivel nem egyetemi város – kétféle képzés működik. Az egyik a Fiatal Tehetség Program (FIT), amely élményalapú oktatást nyújt a 10-14 éves korosztályoknak; illetve a Középiskolás Program (KP) pedig a középiskolai tananyagot kiegészítve segít a diákoknak a pályaválasztásban és a továbbtanulásban.

– A FIT-nek köszönhetően a diákok számára élményalapú, hétvégi programokat szervezünk, ahol többek között megtanulhatnak újraéleszteni, pénzügyi ismereteket sajátíthatnak el, megismerkedhetnek a robotika tudományával, sőt, még a jövőkutatás rejtelmeibe is betekinthetnek. Békéscsabán a FIT egyelőre csak ötödikesekkel foglalkozik, mert a képzés felmenőrendszerben működik – fogalmazott Mittag Mónika. Hozzáfűzte, hogy a KP-ban részt vevő diákoknál már hangsúlyosan megjelennek az idegen nyelvek, a csoportmunkára épülő feladatok, valamint a személyes erősségek azonosítása, mely a pályaválasztás szempontjából kulcsfontosságú.

Azonfelül a tanulmányaikat kiegészítő, különböző online kurzusok közül választhatnak. Tetszőlegesen elvégezhető bármennyi kurzus az érettségi idejéig. Minden sikeres kurzus elvégzését követően programbizonyítványt állítanak ki, amely később előny lehet a továbbtanulásban, pályázatok megírásában.

 

Mathias Corvinus Collegium - Fotó: BMC

Többgenerációs képzések zajlanak az MCC-nél – Fotó: BMC

 

– Minden héten csütörtökönként vagy péntekenként klubdélutánt tartunk, valamint havonta 2-3 nagyobb rendezvény szervezünk. Az előző félévben már több mint 20 zártkörű és nyílt előadást tartottunk itt a békéscsabai képzési központban. Az eddig meghívott vendégprofesszorok szerteágazó témákban, például a nukleáris energiától a filmklubon át a véleménynyilvánítás szabadságáig tartottak már előadást – ismertette a képviselet-vezető. Elmondása szerint az MCC az egyetemi városokban egy olyan pártfogó légkört biztosít a diákjainak, amely épít a magas színvonalú egyetemi tanulmányaikra, de olyan plusz ismeretekkel kiegészítve, amellyel az oktatásban nem találkoznak.

Azonfelül ingyenes lakhatást biztosítanak a nagy egyetemi MCC központokban, valamint szabadidős programokkal is színesítik mindennapjaikat: vitaklubokon, táborokban, nemzetközi tanulmányutakon vehetnek részt.

– Középiskolás diákjaink közül többen már az előző félévben részt vehettek ingyenes nemzetközi tanulmányutakon is, Frankfurtot, Brüsszelt és Londont látogatták meg, ezen kívül, a gyerekek minden nyáron a révfülöpi táborunkban ingyen táborozhatnak – fűzi hozzá.

További programok »

Itthon

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület ad otthont az új ifjúsági irodának

Szombaton rendezte meg a Ligeti vásárt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, amelyen ismét szemléletformáló családi illetve gyermekprogramok valósult meg. Pócsi Gabriella, az egyesület munkaszervezet-vezetője kihangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk az, hogy a családosoknak is biztosítani tudják a kikapcsolódási lehetőségeket. A családi napok legfontosabb eleme, hogy a helyi adottságokat kihasználva minél több aktív sportolási lehetőséget kínáljanak az érdeklődőknek.
18:05
FEL