Az iskolások a 101-es gyalogezredre emlékeztek

2015. november 26. 13:27 | behir.hu

Aki a múltját nem ismeri az a jövőjében is bizonytalanná válik - hangzott el a 101. Császári és Királyi Gyalogezred emlékére szervezett, konferenciával egybekötött vetélkedőn a Fegyveres Erők Klubjában, ahol békéscsabai általános- és középiskolák diákjai tartottak előadást a háborúról és a hősökről. A csapatok több témakörben tartották meg a bemutatójukat, mint például a gyalogezred, a tisztikar és a laktanya története, az ezred zenekara, valamint hogy milyen volt az élet a háború alatt Békéscsabán. Néhány diák egyenruhát öltött magára, mások úgy mesélték el a történeteket, mintha ők is a részesei lettek volna a háborúnak. A tanulók előadását alapos felkészülés és kutatás előzte meg.

A szakavatott zsűri minden prezentáció után értékelte a látott előadást. A zsűri tagjai Bakó István, vezérőrnagy; Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója; Kocsor János, a Munkácsy Mihály Múzeum munkatársa és Bató Flórián, történelem tanár voltak. Az előadások mellett egy tabló kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők, amit a tanulók készítettek hosszas felkészülés után, valamint egyenruhák, első világháborús emlékek is láthatóak voltak a tárlaton. 

- Egy sorozat első állomása ez a vetélkedő – fogalmazott Mikulán Róbert, a Magyar Tartalékosok Szövetsége, Békés megyei szervezetének elnöke, aki kifejtette, hogy minden évben megrendezik majd az eseményt, hiszen fontos a megemlékezés. Az elnök úgy gondolja, hogy fontos a történelmi visszatekintés és megemlékezés a 101-es gyalogezredre. Vantara Gyula, országgyűlési képviselő szerint fontos, hogy a fiatal korosztály tisztában legyen a történelem eseményeivel és hőseik tettével. A politikus szerint a rendezvény pozitív példát állít a fiatalok elé és erősödik bennük a hazaszeretet.

Kora Éva Robertina

FEL