Demokratikus Koalíció: több jár a nyugdíjasoknak

2016. január 25. 18:09 | behir.hu

Sajtótájékoztatót tartott a Demokratikus Koalíció, Árgyelán György, a párt megyei képviselője szerint : a kormány cserbenhagyta a nélkülöző nyugdíjasokat, miközben sosem látott gazdasági sikerekről beszél. A DK szerint az idősek elértéktelenedtek 2016-ban.

- Az elmúlt évek nyugdíjpolitikája Békés megyében megrendítette a nyugdíjrendszer iránti társadalmi bizalmat - mondta Árgyelán György. A megyei képviselő szerint az, hogy 2016-ban éves szinten 24 ezer forinttal nőnek a nyugdíjak, szemfényvesztés, hiszen ez az összeg csupán kétezer forintot jelent havonta. Azon nyugdíjasok, akiknek a nyugdíja százezer forint alatt van, még ennyit sem kapnak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, ha a magyar gazdaság valóban nagy sikereket tud felmutatni, illetve vannak tartalékai az államháztartásnak, akkor azt miért nem a nyugdíjak emelésére fordítja a kormány. Árgyelán György szerint ebben az évben minden gazdasági előrejelzés szerint növekvő infláció várható, ami kihat a nyugdíjakra is és elértékteleníti azokat.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a 28 500 forintos minimális nyugdíj összege 2008 óta nem változott és a TÁRKI 2014-es felmérése szerint a 65 év feletti szegény emberek aránya 8-ról 13 százalékra nőtt. Ez ellen a Demokratikus Koalíció 2016 februárjában programjavaslatot hirdet, amely érinti a nyugdíjasokat és az ellátásukat is. A párt fontosnak tarja, hogy a programot megvitassák a nyugdíjasokkal és a társadalom különböző rétegeivel is.

 

FEL