Az internet világába szeretné az időseket bevezetni a kormány

2018. január 10. 16:30 | Papp Ádám Sándor

Hetvenöt idős kapott laptopot és internet hozzáférést Sarkadon, kedden. Az országos szintű Segítő Kezek Idősügyi Infokommunikációs Program célja az, hogy minél több nyugdíjast bevezessenek az internetezés világába.

A hátrányos helyzetű településeken élők összesen ötezer laptopot kapnak az infokommunikációs program segítségével. A számítástechnikai eszközöket kedden jelképesen adták át Sarkadon. Az egyik idős azt mondta: a rokonokkal való kapcsolattartás miatt nagy segítség számára, hogy őt is kiválasztották a programban.

- Nekem nagyon fontos, mert van egy lányom és ő nem itt lakik helyben, tehát vele szeretném a kapcsolatot tartani. Továbbá a kis unokámmal, meg a volt kolléganőkkel, mert 10 éve már nyugdíjas vagyok és egyedül élek - ecsetelte Bán Györgyné.

A program új munkahelyeket is teremt, hiszen internet elérési központot is létrehoztak a településen. A város polgármestere azt mondta: kiemelt figyelmet fordítanak azokra a civil szervezetekre, amelyek az idősekkel foglalkoznak a mindennapokban.

- Az év minden napján támogatjuk, akár anyagilag… ahol 400 helyi idős polgárt tudtunk köszönteni karácsony alkalmából gondolatokkal és ajándékokkal – emelte ki Dr. Mokán István, Sarkad polgármestere.

A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: sok idős magára marad, emiatt pedig kiszolgáltatottá válik, ezért fontos bevezetni őket az internet világába.

- Nagyon sokan úgy maradnak magukra, hogy ténylegesen egyedül élnek és mint tudjuk, az egyedüllét egy nagyon-nagyon rossz érzés minden ember életében – hangsúlyozta Dr. Kovács József.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa arról tájékoztatott, hogy 2012-ben egy felmérés készült az idősek problémáiról és arról, hogy a kormány hogyan tudná segíteni őket a mindennapokban. Jeneiné dr. Rubovszky Csilla kiemelte, hogy a válaszok közt az egészség romlása, illetve a magány szerepelt az első helyen.

- 155 településen 70 ezer idős ember véleményét ismerhettük meg. Az ő véleményük alapján indult egy két éves infokommunikációs program, ahol többek között a számítógépeket, az internetet, illetve a skypet teszteltük abból a szempontból, hogy az egészségromlásuk akadályozásában, a magányuk enyhítésében, valamint az ellenük irányuló magas bűncselekményszámban tudnak-e segíteni  - hangoztatta Jeneiné dr. Rubovszky Csilla.

A miniszteri biztos hozzátette: tavaly novemberben a kormány a programot azzal egészítette ki, hogy a 65 év feletti aktív időseknek egy átfogó, térítésmentes informatikai képzést is biztosít.

 

 

További programok »

FEL