Készül a sarkadi járás első tanuszodája

2021. október 13. 12:41 | Vári Bianka

Megépült a sarkadi tanuszoda legmagasabb pontja, ez alkalomból tartottak bokrétaünnepséget kedden. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúrafejlesztési Program több mint egymilliárd forintos beruházása várhatóan jövő év tavaszára készülhet el.

Állnak a falak, látható a medencék leendő helye, a tető alatt pedig színes koszorú jelzi: hamarosan új uszodája lesz Sarkadnak. A járási hivatal vezetője kifejtette a jelenlévőknek, hogy mit is takar a bokétaünnepség.

– A szokás germán területről érkezett, valamikor a 14-15. századból. Ennek az a lényege, hogy amikor eléri a legmagasabb pontot az adott építmény a beruházó, az építtető és a kivitelező által, akkor ezt megünneplik a résztvevők - magyarázta Sipos Lajos.

A kormány célja, hogy az ország minden járásába egy tan- vagy sportuszodát létesítsen - erről már a térség országgyűlési képviselője beszélt. Dr. Kovács József elmondta, hogy a sarkadi járáshoz tartozó tizenegy településen közel 20 ezer ember él, azonban uszodával nem rendelkeznek.

– Kötelező jelleggel vezették be a mindennapos testnevelést a köznevelési, közoktatási intézményekben, azonban az infrastruktúra nem mindenhol adott. Mi ennek próbálunk utánamenni tornaszobákkal, tornatermekkel, kisebb-nagyobb sportcsarnokokkal, és emellett nagyon fontos, hogy a gyerekek tanuljanak meg úszni is. Ez a mindennapi élet biztonsága szempontjából nagyon fontos, és erre csak ez a hely alkalmas - fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A sarkadi önkormányzat a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúrafejlesztési Program második ütemében nyert több mint egymilliárd forintot tanuszoda építésére. A település polgármestere elmondta, hogy a beruházáshoz a város ingyenesen biztosította a telket, amelyen a két medencés létesítményt felépíthetik.

– 2020 novemberében jött egy újabb kormányhatározat, amelyben már konkrétan biztosította Magyarország jelenlegi kormánya az 1 milliárd 40 millió forintot a kivitelezéshez. A Nemzeti Sportközpontokat bízta meg az üzemeltetéssel, az önkormányzatunk szempontjából pedig nagyon jó ez a felállás, hiszen nem az önkormányzatnak kell majd a működést finanszíroznia - mondta dr. Mokán István.

A munkálatok a tervek szerint jövő év tavaszára befejeződnek.

 

További programok »

FEL