Az ifjúság helyzetéről tartott előadást Herczeg Tamás Újkígyóson

2017. szeptember 12. 14:05 | Szendi Rita

Kevésbé vágynak egyetemi diplomára a kistelepülésen élő fiatalok – többek között ez derült ki abból a kutatásból, amit Békéscsabán tanuló középiskolások között végzett Herczeg Tamás szociológus. A szakember több, mint 1000 diákot kérdezett meg – többek között – a jövőbeli terveikről.

A kutatás eredményeit Herczeg Tamás az újkígyósi művelődési házban mutatta be. A szakember szerint a kutatás arra is rámutatott, hogy a Békés megyében élők hasonló problémákkal küzdenek.

– Látható, hogy kistelepülésen élő középiskolások karriervágya között kevésbé szerepel az egyetemi végzettség vagy a mesterszintű végzettség elérése. Látszik az, hogy a szülők körében a munkanélküliség magasabb arányú. A deviáns magatartás tekintetében nem nagyon látszanak lényeges különbségek – fogalmazott a szociológus, Herczeg Tamás.

 Az újkígyósi polgármester arról beszélt: folyamatosan próbálnak segíteni az diákoknak. Több programot is szerveznek a fiataloknak, valamint ösztöndíjakat és támogatást nyújtanak, hogy segítsék a továbbtanulásukat.

 

 

– Igyekszünk együttműködni, de azért az nagyon fontos, hogy a fiatalság próbálja meg meghatározni önmagát és azokat az igényeket, amihez  tudunk csatlakozni. Nem mi akarjuk megmondani, hogy nekik mi a jó,  egyfajta útmutatást szívesen adunk, értékeket szeretnénk átadni. Ez a művelődési házon keresztül megtörténhet – mondta el Újkígyós polgármestere, Szebellédi Zoltán.

A település első embere hozzátette: Újkígyóson az utóbbi időszakban kerekasztal-beszélgetéseken kérdezik meg a fiatalok véleményét az őket érintő ügyekről.

További programok »

FEL