Az erzsébethelyi a legbringásabb suli

2021. október 13. 10:05 | Erdei-Kovács Zsolt

Kedden késő délután adták át Békéscsabán a Kerékpárosbarát iskola elnevezésű elismeréseket. Az Erzsébethelyi Általános Iskola Madách utcai intézménye végzett az élen, a Rózsa utcai intézmény lett a második, a bronzérmet jelentő harmadik helyre pedig hajszálnyi különbséggel a Gerlai Általános Iskola gurult be.

A város egyfajta versenyt hirdetett, melynek lényege az volt, hogy a leginkább kerékpáros, vagyis az arányaiban legtöbb bringást felmutató iskola elismerésben részesül. Az aranyérmes esetében ez 77 százalékos arány, ez azt jelenti, hogy a megmérettetés napján, szeptember 22-én tíz gyermekből átlagosan majdnem nyolc biciklivel érkezett suliba.

Nem sokkal maradt el az ezüstérmes sem, az autómentes napon a Rózsa utcába a gyerekek 75 százaléka ment kerékpárral. A gerlaiak is megérdemlik a kalapemelést, ugyanis mindössze egyetlen százalékkal maradtak el az őket megelőző jaminai sulitól, 74 százalékot teljesítettek.

Szarvas Péter polgármester örömét fejezte ki az eredmények kapcsán, majd ismertette, hogy a megyeszékhelyen a lakosság 34-35 százaléka rendszeresen kerékpározik, nem véletlen, hogy tavasszal Békéscsaba nyerte el a vidék kerékpáros fővárosa megtisztelő címet.

Nagyon fontos az, hogy a fenntarthatóság jegyében minél kevesebben, minél kevesebbet autózzanak feleslegesen, ezért is hangsúlyos a fiatalok, a gyerekek edukációja. A már említett mérési napon egyébként kilenc iskola mérettette meg magát, ők voltak azok, akik regisztráltak a versenyre.

A városvezető közlése szerint a kilenc alapfokú oktatási intézmény diákjai közül összesen több mint 1500 gyermek pattant nyeregbe szeptember 22-én. Fontos szempont, hogy az infrastruktúrát folyamatosan fejleszteni kell, több ponton zajlik jelenleg is felújítás vagy új kerékpárút építés – emelte ki.

Az esemény rangját jól mutatja, hogy Varga Tamás és Nagy Ferenc alpolgármester is tiszteletét tette.

Petri Hajnalka, az Erzsébethelyi Általános Iskola Madách utcai tagintézményének vezetője ismertette: nagyon fontos a gyermekek környezettudatos életmódra való nevelése, az sem véletlen, hogy elnyerték az Ökoiskola címet.

– A pedagógiai programunk hangsúlyos része az, hogy a környezetet minden módon kímélni szükséges – tette hozzá, részletezve: aznap a 252 tanulónkból 236 érkezett az iskolába és közülük 196-an kerékpárral jöttek a suliba. Mint mondta, ez nem csupán ezen az egy napon volt így, gyakorlatilag általánosnak tekinthető.

 

További programok »

Itthon

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lett a kormánypártok államfőjelöltje

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. A 67 éves jogász a február elején lemondott Novák Katalint követheti köztársasági elnökként.
14:33
FEL