Budapestről úgy látják: főleg biciklizünk

2016. január 31. 18:05 | Fekete Kata

Elsősorban kerékpárral járnak a Békés megyeiek munkába és iskolába – állapította meg az Index. A hírportál a Központi Statisztikai Hivatal 2011-es adataiból indult ki. A térképen mindig csak azt jelölték, amit az adott városban a többség használ.

Megállapították, hogy az erős helyi közlekedésű települések, mint például Budapest, Pécs vagy Szeged, illetve a viszonylag jó helyi közlekedésű középvárosok, mint Sopron, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa esetén sem a helyi tömegközlekedés igénybevétele a legjellemzőbb, sokan inkább autóba ülnek vagy éppen kerékpároznak. Ezen kívül azt is megjegyezték, hogy a települések között ingázók között sokkal népszerűbb a busz, mint a vonat.

Ez Békés megyében különösen igaz, a térkép ugyanis a mi részünk erősen lila (busz), amikor a helyközi közlekedésről van szó, egy-két sárga résszel, ami az autós közlekedésre utal és narancssárga folttal, ami vonatos utazást jele. Helyben viszont győz a kerékpár, ami alföldi sajátosság, a Dunántúlon és Észak-Magyarországon például szívesebben gyalogolnak az emberek.

 

FEL