Az egyenlő bánásmód és a nők esélye – a munkavállaló nők mai helyzetéről tartottak konferenciát

Az egyenlő bánásmód – a nők esélye ezzel a címmel tartottak ma konferenciát, Békéscsabán.

A mai társadalom elvárja, hogy a nők a kötényükből tartsák el a családjukat – hangzott el azon a konferencián, ahol a munkavállaló nők helyzetéről, a női foglalkoztatást nehezítő szabályokról esett szó. A Magyar Szakszervezeti Szövetség Női Tagozata elhatározta, hogy idén a szakszervezeti mozgalom érdekvédelmi asztalára teszi a munkavállaló nők foglalkoztatási kérdéseit.

– A gyesről, gyedről visszatérők viszonylag nehezen tudnak hozzánk visszakerülni. Nem azért mert nem foglalkoztatjuk őket, hanem azért mert nem tudják megoldani a korai elhelyezést, mert ugye általában fél hatkor kezdődik a munkaidejük – mondta el Aradszkiné Jocsek Judit, az Élésker Kft. Szakszervezeti Bizottságának titkára.

Ez az egyik gyakori probléma, amely azokat a nőket érinti, akik a gyermeknevelés mellett dolgozni szeretnének. A Magyar Szakszervezeti Szövetség Női Tagozata szerint a Munka Törvénykönyve számos olyan paragrafust tartalmaz, amely nem hogy segíti, de hátrányos helyzetbe hozza a gyermeket nevelő munkavállalókat.

– A Munka Törvénykönyvéből nem olvasható ki, hogy mit szeretnénk. A nők karriert csináljanak, és ne legyen családjuk, vagy családjuk legyen, és ne legyenek bent a munkahelyükön. Mi meg azt képviseljük, hogy a nő választhasson. Ha karriert akar, abban segítse őt a törvénykezés, ha gyereket akar vagy adj’ Isten ezt a kettőt együtt akarja, tehát karriert is akar és gyereket is akar vállalni, és ha még meg is akar felelni a munkaerőpiacon, akkor ezt megtehesse – hangsúlyozta Hercegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Női Tagozatának elnöke. Hozzátette, az első és legfontosabb dolog a munkavállalók jogainak tisztázása, hiszen sok esetben az érintettek sem tudják, hogy velük szemben diszkrimináció történt.

Éppen ezért a tagozat minden megyeszékhelyre ellátogatott, az országos fórumsorozat utolsó állomása volt Békéscsaba. Májusban Budapesten terveznek egy záró konferenciát, ahol az összegyűjtött tapasztalatokat összegzik majd.

Megosztás: