Az aszály nagy károkat okozott a mezőgazdaságban is

2022. július 30. 09:25 | Csiffáry Zsuzsanna

Az Alföldön már súlyos az aszály mértéke – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a héten. Ezeken területeken a talaj felső rétegéből mintegy 130 milliméternyi víz hiányzik a telítettséghez, így a talajnedvesség is kritikusan alacsony. Helyi szakembereket kérdeztünk a jelenlegi állapotról, illetve a további lépésekről.

Országszerte napos, száraz időjárás jellemző és folyamatosan magas a hőmérséklet az utóbbi két hónapban. Az elmúlt tíz napban csak nagyon kevés csapadék hullott, a sokéves átlagnál 15-30 milliméterrel kevesebb – idézte fel a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. Lúczi Gergely kiemelte, hogy a vízállás alapvetően nem különbözik egy átlagos időszaktól, sokkal inkább a folyók vízhozamával van baj. A folyók vízállását mindig a duzzasztók határozzák meg, jelenleg az esőhiány miatt ilyen alacsony a vízhozam.

Az elmúlt másfél év alatt mintegy 370 milliméter csapadék hiányzik a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területéről, ez a mennyiség nagyjából 30 Velencei tónak, vagy egy Balatonnak felel meg - tette hozzá Lúczi Gergely.

A több mint egy éve tartó aszályt a halak és az egész élővilág megérzi – erről már Szendőfi Balázs halkutató, természetfilmes beszélt, aki elmondta, hogy szükséges lenne visszaállni arra a vízügyi megoldásra, amely során nem elvezetjük a vizet a természetből, hanem meghagyjuk. 

Az aszály miatt a szokásosnál lényegesen kevesebb fiókát nevelnek a madarak a Körös-Maros Nemzeti Parkban, ahol idén számos madárfaj költése lett teljesen sikertelen. Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember szerint madaraink könnyebb helyzetben vannak, mint a hüllők.

A teljes keleti országrészben erősödő vízhiány miatt a gazdák is nehéz helyzetben vannak. Az agrárkamara megyei alelnöke megkeresésünkre kiemelte, hogy a kukorica szárát az úgynevezett silózással próbálják megmenteni. Bozó József azt mondta: ez azt jelenti, hogy a zöld szárakat begyűjtik, ledarálják, és erjesztéssel egyfajta biotápot készítenek a szarvasmarháknak.

 

Nincs termés a kukoricaszárakon. A megmaradt zöld részeket silózzák.

Nincs termés a kukoricaszárakon. A megmaradt zöld részeket silózzák.

 

Dr. Duray Balázs geográfus megerősítette: az elmúlt 10 év rendkívüli aszályos időszaknak tekinthető. A szakmai vizsgálatok adatai alapján 2050-re megkétszereződhet ez a csapadékhiány, amire mindenképpen fel kell készülni. A geológus hangsúlyozta azt is, hogy az aszály hatással lehet az energiárakra is, hiszen ilyen időszakban a paksi atomerőműnek több vizet kell szivattyúznia, ami még több energiát jelent, ezt pedig a lakosság is megérezheti előbb-utóbb.

 

 

További programok »

Itthon

FEL