Az állattartó gazdák dolgát is megnehezíti a hatalmas hőség

2022. július 23. 13:25 | Hidvégi Dávid

120 éve nem látott aszály nehezíti a Békés megyei gazdák dolgát, hiszen a forróság nem csak a termésre, hanem az állattartásra is kihat! A forróság miatt kevés a legelő és a folyadékpótlásra is figyelni kell.

A hatalmas aszály például a Körös-Maros Biofarm Kft. a gyulai telepét is érinti. A megtermelt termények java az állomány takarmányozására szolgál. A közel 1500 jószág a forróság miatt a megszokottakhoz képest más tápot, sokkal több vizet és klimatizált körülményeket kap. A hőségben a marha állomány könnyen hősokkot kaphat, így egy-egy szarvasmarha tejtermelése literekkel csökkenhet.

– Tavaly 120 éve nem látott aszály volt, így szinte napi, heti vészforgatókönyveket kellett csinálni, arról hogyan etetjük meg az állatokat. Az állatoknál gyakorlatilag a biológiai szükséglet minimumára kellett redukálni az etetést. Meg kellett nézni azt is, hogy mi az, ami elérhető áron van a piacon. Nem volt egyszerű és az aszály sajnos folytatódik idén is. Emiatt új stratégiákat kellett kialakítanunk – fogalmazott a tulajdonos, Ráki Zsolt.

Egy másik telepen Szabadkígyóson Tóth Lajos 80 birkát és 200 szarvasmarhát tart. A gazda a birkáit a nagy kánikulában jóval hamarabb, már hajnal ötkor kihajtja a legelőre, mivel később már nagyon meleg van. A hőségben itt is jobban figyelnek az állatok vizére. Ilyenkor a vályúkban mindig friss és hideg víz van, továbbá az istálló szellőzését is folyamatosan biztosítják.

– Soha nem látott szárazság, forróság van. Túl kell élni. A jószág alkalmazkodik a hideghez és a meleghez is. Egy baj van, hogy ugyan van hova menni csak, nincs mit legelni. És ez nagyon nagy baj. A marhát már etetem, a birkát még nem akarom, mivel így is rámegy a gatyám a szó szoros értelmében – emelte ki.

Ezen a héten is kánikula volt Békés megyében, amelynek egyelőre nem lehet látni a végét. Az országos tisztifőorvos hazánk teljes területén a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el.

További programok »

FEL