Az '56-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek az Andrássyban

2019. október 22. 16:23 | Gyemendi Réka

Ünnepséget rendeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban kedden.

Az ünnepség az iskola udvarán található emléktábla megkoszorúzásával kezdődött. Szabó László, az intézmény igazgatója elmondta: az 1956-os forradalom és szabadságharc a 20. századi magyar történelem egyik sorsfordító pillanata volt. 

– 2011-ben felavattunk egy táblát az intézmény udvarán, amely Lukács Mátyásnak, egy kárpátaljai származású, magyar katonának állít emléket. Mindez az intézmény identitásához tartozik. A diákok történelmi tudásának, szemléletének erősítéséhez tartozik, hogy 1956 örökségét a kiállás, a kritika és az önismeretre alapozó történelemszemlélet erősítését egy magától értetődő evidenciaként tálaljuk a diákoknak. Ebből a szempontból mind 1948-49, mind pedig 1956 öröksége fundamentális alappal bír az intézmény számára – fogalmazott az intézményvezető.

A diákok egy háromnegyed órás ünnepi műsorral is készültek diáktársaiknak. Délelőtt 9 órától a 9-10. évfolyamos tanulók, a koszorúzás után pedig a 11-12-es diákok tekinthették meg az 1956-os eseményeket felelevenítő produkciót.

Galéria

 

További programok »

Itthon

Diáksport napon mérték össze erejüket a Vízműben a sulisok

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Jókai Mór Kollégiuma szervezett diáksport napot csütörtökön délután. A délután 15 órakor kezdődő versenyen részt vesznek a BSZC-hez tartozó összes kollégium versenyző diákjai, akik öt számban, köztük lövészetben, dartsban, tollaslabdában és szkanderben mérték össze erejüket. 
2022. szeptember 29. 16:40
FEL