Az '56-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek az Andrássyban

2019. október 22. 16:23 | Gyemendi Réka

Ünnepséget rendeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban kedden.

Az ünnepség az iskola udvarán található emléktábla megkoszorúzásával kezdődött. Szabó László, az intézmény igazgatója elmondta: az 1956-os forradalom és szabadságharc a 20. századi magyar történelem egyik sorsfordító pillanata volt. 

– 2011-ben felavattunk egy táblát az intézmény udvarán, amely Lukács Mátyásnak, egy kárpátaljai származású, magyar katonának állít emléket. Mindez az intézmény identitásához tartozik. A diákok történelmi tudásának, szemléletének erősítéséhez tartozik, hogy 1956 örökségét a kiállás, a kritika és az önismeretre alapozó történelemszemlélet erősítését egy magától értetődő evidenciaként tálaljuk a diákoknak. Ebből a szempontból mind 1948-49, mind pedig 1956 öröksége fundamentális alappal bír az intézmény számára – fogalmazott az intézményvezető.

A diákok egy háromnegyed órás ünnepi műsorral is készültek diáktársaiknak. Délelőtt 9 órától a 9-10. évfolyamos tanulók, a koszorúzás után pedig a 11-12-es diákok tekinthették meg az 1956-os eseményeket felelevenítő produkciót.

Galéria

 

További programok »

Itthon

Szentmisével ünnepelték a kunágotai Szent Imre-templom 150. évfordulóját

A kunágotai római katolikus templomot 1870. november 5-én szentelték fel. Az isten háza tavaly volt 150 éves, de a járvány miatt egészen eddig nem volt lehetőség ezt szentmisével megünnepelni. A leromlott állapotú templom európai uniós forrásból, közel 45 millió forintból kívülről és belülről is megújult az évfordulóra, ezzel tovább szolgálhatja a községet.
16:01
FEL