Autós szentmise a Jézus Szíve templomnál – galéria

2020. április 26. 12:55 | D. Nagy Bence

Rendhagyó szentmise zajlott vasárnap délelőtt a jaminai Jézus Szíve katolikus templomnál. A hívek – betartva a járványügyi határozatokat – egymástól kellő távolságban, autóikban ülve vettek részt a különleges misén.

A koronavírus-járvány az egyházak megszokott keretben való működését is felülírta. Előtérbe kerültek az online istentiszteletek, misék közvetítései, az üzenetek virtuálisan jutnak el a hívekhez. Békéscsabán, a jaminai Jézus Szíve Római Katolikus Templom plébánosa egy rendhagyó misére invitálta a híveket. Az oltárt a templom előtt állították fel, a hívek pedig autóikban ülve hallgathatták az atya szavait. 

– Természetesen az atyával egyeztetve hoztuk meg azt a döntést, hogy ilyen formában találkozzunk vasárnap. Fontos tudatosítani, hogy nem járműszentelésről beszélünk, amely Szent Kristóf, az utazók és autósok védőszentjének napján esékes – emelte ki Mácsai Attila szervező, a Jézus Szíve templom tanácsnoki karának tagja.

 

 

A mise liturgiája a megszokott rend szerint zajlott, egyedüli változást az igeliturgiai rész helyett megtartott búzaszentelő szertartás jelentett. Bauer atya az oltár előtt elhelyezett gabonaszálakat a mise során szétosztotta a jelenlévől között.

– Tulajdonképpen a klasszikus autós mozi mintájára gondoltunk akkor, amikor ezt a különleges miseformát kitaláltuk. A spanyolviaszt nem én találtam fel: a Fejér megyei Előszálláson már hamarabb megcsinálta egy plébános kollégám, bár én erről akkor még nem tudtam – mondta el Bauer Csaba Márk plébános. Hozzátette, hogy hetek óta gondolkodott egy olyan új megoldásban, amelynek a segítségével a hívek, ha szokatlan formában is, de a járványügyi szabályok betartásával közösségben lehetnek.

A szentmise zárásaként a plébános arra kérte a jelenlévőket, hogy autóik kürtjeivel fejezzék ki köszönetüket és tiszteletüket az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó erők, valamint a médiamunkások felé. A Jézus Szíve templom miséi várhatóan a következő hetekben is ebben formában zajlanak majd.

 

Galéria

 

További programok »

FEL