Ausztriai túzokcsibék nevelkednek Dévaványán

2017. június 17. 17:09 | Papp Ádám Sándor

Ausztriából érkezett néhány napja két fióka egy egyedülálló nemzetközi együttműködésnek köszönhetően. A dévaványai Túzokvédelmi Állomás Európában elsőként, 1978-ban jött létre, azóta 700 túzokot keltettek, neveltek fel és repatriáltak az itteni szakemberek. A Körös-Maros Nemzeti Park túzokvédelmi programjának nemzetközi elismerése, hogy idén már külföldi csibék nevelését is az igazgatóság munkatársaira bíznak.

Hat túzokcsibe melegszik az infralámpa fényében a dévaványai Túzokvédelmi Állomáson. A fiókák közül ketten a Körös-Maros Nemzeti Parkból, ketten a Hortobágyi Nemzeti Parkból, ketten pedig –egy eddig egyedülálló nemzetközi együttműködésnek köszönhetően –Ausztriából érkeztek.

Az Osztrák Túzokvédelmi Egyesület májusban kereste meg a nemzeti park szakembereit azzal a kéréssel, hogy segítsenek két mentésből származó túzoktojás keltetésében. A hazai szakemberek által megadott paraméterek alapján a csibék június 2-án illetve 3-án kibújtak a tojásból.

„Nem csak, hogy kikeltek, hanem teljesen egészségesek voltak mind a ketten. Ekkor jelentkeztek azonnal, hogy befogadnánk-e és hozzá kezdenénk-e a madarak felneveléséhez itt Dévaványán, ahol régóta van tradíciója az ilyen típusú tevékenységnek. A madarak nagyon szépen fejlődnek, nagyon egészségesek és nagyon büszkék vagyunk rá”  - emelte ki a Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója.

Dévaványán a Túzokvédelmi Állomás létrehozása óta, közel negyven év alatt csaknem 700 fiókát keltettek ki, és neveltek fel. Az osztrák környezetvédelmi szakemberek megkeresése is azt tükrözi, hogy nemzetközi szinten is elismerik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság sikeres túzokvédelmi tevékenységét.

Lengyel Tibor, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi tájegységvezetője, elmondta - „Nem volt olyan recept, se külföldön se máshol, ahol gyakorlatilag ezt megmondták volna, hogy kell túzokot keltetni, nevelni. Ezért teljese egészében az elődeink kísérletezték ki a keltetési technológiát, illetve a nevelési technológiát is.”

Mára a szabadtéri állományvédelem megerősödött. Az állomásra behozott tojások száma lényegesen lecsökkent, a nyolcvanas években volt, hogy 100 tojás került a keltetőkbe, idén már csak 10.

A dévaványai Túzokmentő Állomáson, a néhány hetes csibék augusztus közepére kerülnek arra az elkerített területre, ahol megkezdik felügyelet mellett a visszaszoktatásukat. November közepére pedig az is kiderül, hogyha teljesen egészségesek lesznek, akkor be tudnak-e illeszkedni a vadonélő populációba, Dévaványán.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

Hírek videóval

Kitl Miklós is megkezdte a felkészülést a Békéscsabával – galériával

Újabb játékossal bővült a labdarúgó NB II-ben szereplő Békéscsaba 1912 Előre kerete – Schindler Szabolcs és a klubvezetés a középpálya közepére igazolt. A 23 éves Kitl Miklós pályafutása álomszerűen kezdődött, hiszen még a Kecskemét színeiben 2014-ben, az élvonal legfiatalabb játékosaként, az első meccsén rögtön gólt lőtt a Ferencvárosnak.
13:32
FEL