Átvették mandátumukat a békéscsabai képviselők, hamarosan feláll a közgyűlés

2019. október 31. 17:03 | Papp Ádám Sándor

Megkapták képviselői megbízólevelüket az október 13-i, békéscsabai helyhatósági választáson győztes politikusok csütörtökön délután.

A kompenzációs lista jogerőre emelkedésével hétfőn délután véglegessé vált az önkormányzati választás eredménye, ennek tükrében csütörtökön a békési megyeszékhelyen megválasztott képviselők átvették megbízólevelüket a városháza dísztermében.

Dr. Kiss Gyula, a Békéscsabai Helyi Választási Iroda vezetője ismertette, hogy a 8. számú választókerület eredményével kapcsolatban jogorvoslat volt folyamatban, amelynek a jogerős lezárása október 24-én 16 órakor történt meg. Ezzel a 12 választókerület eredménye október 24-én lett jogerős. Ezt követően a helyi választási bizottság október 25-én megállapította határozatában a kiosztható kompenzációs mandátumok számát, illetve a képviselők nevét. Ez a döntés október 28-án 16 órakor emelkedett jogerőre, amely azt is jelentette, hogy ekkor állt be Békéscsabán a választás végleges eredménye.

Gojdárné Dr. Balázs Katalin, a Békéscsabai Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette a közgyűlésbe bekerült képviselők névsorát, majd egyenként átadta nekik mandátumukat.

 

A testület egyéni képviselői:

1. Szente Béla, 2. Szarvas Péter, 3. Csányi Illés, 4. Dr. Ferenczi Attila, 5. Dr. Szigeti Béla, 6. Fülöp Csaba, 7. Gregor László, 8. Paláncz György, 9. Hanó Miklós, 10. Nagy Ferenc, 11. Opauszki Zoltán, 12. Ádám Pál.

 

Kompenzációs listán bekerült képviselők:

Dr. Csicsely Ilona, Dancsó Tibor, Horváth László, Dr. Juhász István és Miklós Attila.


 

Dr. Bacsa Vendel, Békéscsaba Megyei Jogú Város jegyzője ismertette, hogy november 12-én lesz a közgyűlés alakuló ülése.

– Az alakuló ülésnek néhány kötelező napirendje van: többek között az alpolgármesterek megválasztása, a bizottságok, bizottsági elnökök, alelnökök megválasztása. Továbbá a településrészi önkormányzatok tagjainak, illetve a tanácsnokok megválasztása is ekkor történik. Az alakuló ülést követő első közgyűlés a munkaterv szerint november 21-én lesz – emelte ki a jegyző.

Szarvas Péter polgármester a behir.hu kérdésére közölte, hogy Békéscsaba egy komplex fejlesztési folyamat közepén van, amelyet az újonnan alakuló testület munkájával szeretnének folytatni.

– A fejlesztések nem fejeződtek be az előző ötéves ciklus lezártával. Sok olyan beruházás közepén vagyunk, amely fontos a város fejlődése szempontjából: kerékpárutak, óvodák, védőnői centrumok újulnak meg és az M44-es autóút építése is folytatódik. Ezek mellett arra szeretnék hangsúlyt fektetni az elkövetkező években, hogy a város rendezettségi állapota javuljon. Úgy gondolom, hogy ezekkel a célokkal a képviselő-testület tagjai is egyet értenek majd – hangsúlyozta Szarvas Péter.

Dr. Ferenczi Attila, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője úgy fogalmazott, hogy a választópolgároktól kapott bizalom kötelezi a testületet arra, hogy tovább fejlesszék Békéscsabát a következő ciklusban.

– Hatalmas fejlesztések valósultak meg a megyeszékhelyen az elmúlt öt-tíz évben, amelyeket szeretnénk folytatni. Minden olyan lakossági igényt, amely a fejlődést, modernizációt szolgálja, szeretnénk támogatni. Reméljük, hogy az utak burkolásához, járdák építéséhez további forrásokat sikerül elnyerni a kormányzattól, illetve uniós forrásokból. Összességében szeretnénk egy együttműködő, a város érdekeit, a választókerületek érdekeit szem előtt tartó munkát végezni az elkövetkező öt évben is – fogalmazott Dr. Ferenczi Attila.

Fülöp Csaba, az MSZP, LMP, MLP önkormányzati képviselője úgy fogalmazott, hogy az előző ciklusban elkezdett munka iránymutatásként szolgálhat az előttük álló években.

– Mindenkinek az az érdeke, hogy széleskörű együttműködés legyen a közgyűlésben. A város érdeke, hogy a testületet alkotó tizenhét képviselő közös célokért, ügyekért dolgozzon együtt. Úgy gondolom, hogy az elmúlt öt évben elvégzett munka alapul szolgálhat a következő ciklusban is – tette hozzá.

További programok »

FEL