Átadták Békés vármegye első iskolai mintazárkáját

2024. április 19. 17:21 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Átadták Békés vármegye első iskolai mintazárkáját a békéscsabai Szent-Györgyi Albert Technikumban, pénteken. Az intézmény a Büntetés-végrehajtási Szervezet együttműködésével azért hozta létre a gyakorlati oktatásra is alkalmas helyiséget, hogy a rendészet és közszolgálat ágazat diákjai a valós körülmények között ismerjék meg a büntetés-végrehajtási környezetet.

A szakemberek szerint elengedhetetlenek a mintazárkához hasonló projektek létrehozása ahhoz, hogy hatékonyan és jól működjön a szakmai képzés, hangzott el Békés vármegye első iskolai mintazárkájának átadó ünnepségén.

– A rendészetnek is több ágazata van. Ezek közül az egyik a büntetés-végrehajtás, ami diákjainknak tananyag a büntetés-végrehajtással kapcsolatos ismeretek elsajátítása. Ezért nagyon fontos, hogy lássanak, illetve gyakoroljanak olyan mintazárkában, amelyek a valós körülmények között a foga tartottak lakhelye – emelte ki Tálas Csaba, a Szent-Györgyi Albert Technikum igazgatója.

 

 

A szakemberek ismertették, hogy – néhány apró eltéréstől eltekintve – jelenleg így néz ki egy egyszemélyes zárka a magyarországi büntetés-végrehajtási intézményekben. Nem olyan régen, a most már az iskolában beépített  eredeti zárkaajtón nyíló, úgynevezett tátikán még a fogvatartottak kapták a napi ételadagjukat, ugyanis egy működő bv-intézetből érkezett a bútorzat és a néhány használati tárgy az intézményban kialakított helyiségbe.

– A Békéscsabán található iskolák nagyon professzionálisan és konstruktívan állnak ehhez a kérdéshez. Természetesen kell akarat és szándék egy ilyen projekt sikeres megvalósításához, a békéscsabai iskolák hozzáállása pedig példaértékű – hangsúlyozta Győri Levente bv. alezredes bv. tanácsos, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központjának igazgatója.

 

Galéria

További programok »

FEL