Átadták az Univerzál Zrt. daruzható raktárcsarnokát

2016. december 2. 15:27 | Laczkó Viktória

Daruzható raktárcsarnokot építtetett az Univerzál Zrt. a Ferro Pont Üzletlánc Berényi úti telephelyén. A 2000 négyzetméteres csarnokot egy 10 tonnás híddaruval szerelték fel, ami a betárolás és kiszolgálást segít a jövőben. A háromszázmillió forint összegű fejlesztéseket saját erőből és hitelből finanszírozta a vállalkozás.

Az Univerzál Zrt. Békés megye egyik vezető kereskedelmi vállalkozása. A tulajdonosi kör jelenleg 70 magyar magánszemély. A vállalkozás boltokat üzemeltet Békéscsabán, Orosházán, Gyulán, Szarvason és Mezőberényben. Az értékesítés célcsoportjai között egyaránt megtalálható a lakosság, a vállalkozások, a gyártók és feldolgozók, illetve kisebb mértékben a tovább forgalmazók is. A cég az évi, több mint nettó 1,5 milliárd forintos árbevételét döntően 3 árucsoport köré szervezett szakmai divízióban realizálja.

A 1,5 milliárdos éves árbevétel 2/3 része, tehát 1 milliárd Ft a csarnokavatóban érintett Ferro Pont Üzletláncban képződik.

A forgalmazott vas-színesfém termékkör elsősorban lemezekből, idomacélokból, csövekből, rudakból, zártszelvényekből, betonacélokból és ötvözött acélokból áll sok minden más mellett. Jelentős még a műanyag polikarbonát lemez és az alumínium csatorna forgalmazás is.

Régóta problémát jelentett a cég életében, hogy a vasanyagokat nem fedett helyen tárolták, kitéve a munkatársakat és az anyagokat is az időjárás viszontagságainak. 

A megnyitóra legnagyobb vevőpartnereinket is meghívták, ahol Viczián László az Univerzál Zrt. igazgatóság elnöke úgy fogalmazott „véget ért számunkra a rozsdás vas korszaka.” 

- Biztos vagyok benne, hogy azok a vevőink, akik eddig is hűségesek voltak hozzánk, még többet fognak vásárolni, és a piac azon igényét, hogy tiszta rozsdamentes, sima felületű anyagot lehessen vásárolni, ezzel még több vevőt tudunk idevonzani - véli Viczián

Példaértékűnek nevezte a beruházást Vantara Gyula. Az országgyűlési képviselő úgy véli, csökken a saját tőkéből finanszírozott beruházások száma Magyarországon. Hozzátette, a vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy az EU 2020 után milyen támogatási formákat nyújt majd.

- Azt hiszem mindenki számára világos, hogyha egyik napról a másikra bekövetkezik egy ilyen törés, hogy lecsökken az uniós források elérhetősége, vagy pedig visszatérítendő formába kerül át, akkor az bizony nagy érvágás lesz - hogy így fogalmazzunk - a vállalkozóknak, ezért az a lényeges, hogy most a beruházások idején már gondoljanak arra, hogy mi történik 2020 után.

A beruházás egy híddarut, vágó-, darabológépeket, mérlegeket és egyéb berendezéseket is tartalmaz. A kétezer négyzetméter alapterületű épületbe akár egy kamion is be tud állni, a kis tételes vásárlókat pedig az oldalsó ajtókon keresztül szolgálják ki.

Szarvas Péter azt mondta: „rendkívül sok vasanyagra lesz szüksége a városnak”, utalva a következő időszakban Békéscsabán megvalósuló fejlesztésekre.

- Érdemes figyelni a békéscsabai fejlesztéseket; ezek számosak lesznek az elkövetkező időszakban, akár a Modern Városok Program keretében akár a Településfejlesztési Operatív Program keretében, és ezek a fejlesztések igényelni fogják a nagy mennyiségű vasanyagot, amelyeket most már korszerű körülmények között tud tárolni a Ferro Pont telep - fogalmazott a polgármester.

Az üzletlánc jövőbeni tervei között egy naperőmű építése, és akár egy második raktárcsarnok is szerepel.

FEL