"Zöld kezdeményezés" átadták az együttműködési fasort

2019. november 12. 18:40 | Szilágyi Viktória

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program egy újabb sikeres évet tudhat maga mögött. A "Zöld kezdeményezés" című éves rendezvény során fákat ültettek a határ mindkét oldalán.

A fák ültetése csak egy része azoknak a zöld kezdeményezéseknek, amelyek a már jóváhagyott pályázatok során folynak a 2014-2020-as időszakban. A zárórendezvényen elhangzott, hogy már kiválasztották azt a száz programot, amelyekre a már meglévő forrásokat fordítják.  

Az eseményen a Külgazdasági és Külügmyinisztérium képviseletében Stefanik András mondott köszönetet a programban részt vevő munkatársaknak. 

- A környezetünk értékeiről való gondoskodás mindig is nagy szerepet játszott az emberiség történetében, ami manapság egyre nagyobb szerepet kap mind nemzeti, mind globális szinten. Ebben az évben fák ültetésével ünnepeljük meg a program közös sikereit. Ez jól jelképzi azt az elhivatottságot részünkről, hogy a határmenti térség fejlesztését környezettudatos keretek között, innovatív és zöld megoldások támogatása mellett valósíthassuk meg- fogalmazott Stefanik András, majd hozzátette, hogy a jövőben is azon fognak dolgozni, hogy a határmenti térség fejlődése zöld megoldásokon alapuljon.  
Ezt követően Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.
- A program éves rendezvénye mindig lehetőséget ad arra, hogy számba vegyük az eddig elért eredményeket - mondta, hozzátéve, hogy a megyében közel nyolcmilliárd forint értékben valósulnak meg projektek az egészségügytől kezdve a környezetvédelmen át a katasztrófavédelemig számtalan területen.   
Végül Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, hogy a város vezérlő elve immár száz éve a zöld gondolat. A környezetvédelem nagy hangsúlyt kap a fejlesztési politikában. A városvezető megköszönte a Roxana Racovita, az Interreg irányító hatóságának vezetője felől érkező kezdeményezést, hogy fogadják be a 100 gömb akácot Gyulára. 
- Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy gyarpodott a városunk egy gyönyörű gömbakácfa-sorral - fogalmazott, kiemelve, hogy az önkomrányzat az ősz folyamán további 497 fát fog ülteni a városban.
A beszédeket követően Roxana Ratovica egy emlékplakettet nyújtott át Görgényi Ernőnek köszönetképpen eddigi munkájáért, és megkérte, hogy viselje szívén a projekt további sorsát is.
 

Galéria

 
 

 

További programok »

FEL