Átadták a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútját

A hollandiai Zwolléban adták át a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútját a napokban – olvasható a beruházásért felelős PlasticRoad honlapján. Mint a sajtóközleményben írták, a 30 méteres bicikliút 218 ezer műanyagpohárnak vagy 500 ezer műanyagpalacknak megfelelő hulladékból készült. 

A kísérleti jelleggel átadott utat speicális érzékelőkkel szerelték fel, amely adatokat gyűjt annak teherbírásáról, hőmérsékletéről és tartósságáról. Ennek köszönhetően ez bolygónk első okos kerékpárútja is egyben.

– Ez egy hatalmas lépés a fenntartható, jövőképes utak megvalósítása felé. Amikor először hallottunk a kezdeményezésről, nem tudtuk, hogyan készül a PlasticRoad, de most már tisztában vagyunk vele – mondta Anne Koudstaal és Simon Jorritsma, a cég két befektetője.

Hozzátették, a PlasticRoad koncepciójával az utak 70 százalékkal gyorsabban megépíthetőek, mint a hagyományos módszerekkel, élettartamuk pedig legalább kétszer-háromszor nagyobb. Emellett az előállításuk kevesebb negatív hatással bír a környezetre és a szén-dioxid kibocsátása is elenyésző.

Novemberben a szintén hollandiai Giethoornban rakják le a második kísérleti újrahasznosított műanyagból készült kerékpárutat. Giethoorn egyébként világhírű falu, ugyanis az összes utcáját víz alkotja.  

 

Forrás: Sokszínű Vidék

Megosztás:

Címke: , , , , , ,