Átadtak a koraszülött mentőautót

2017. október 1. 11:16 | Szendi Rita

Átadtak a koraszülött mentőautót szombat délután Gyulán, a vár előtt. A gyűjtés alatt több mint 43 millió forint gyűlt össze. A mentőautót több mint 30 millió forintból vásárolták meg, a további forrást a működtetésre, és arra fordítják, hogy korszerű eszközöket szerezzenek be. 

A kezdeményezés 2016 júliusában indult el, ám akkor még nem lehetett tudni, hogy sikeres lesz-e az akció.

– Az ország egyik legszegényebb megyéjében is vállt vállnak vetve küzdenek civil szervezetek, önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek, vállalkozások, egészségügyi szakemberek, hogy meg tudjunk venni valamit, ami pénzben kifejezve is nagyon drága, de szimbolikus értelemben talán a legdrágább – fogalmazott dr. Görgényi Ernő Gyula polgármestere a gyerekekre utalva.

Az egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár elmondta:  Magyarországon az újszülöttek 9 százaléka a várandósság 37. hete előtt jön világra. A kormány célja, hogy a koraszülöttek számát csökkentse.

– A kormánynak minden olyan intézkedést meg kell tennie az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködésben, ami a megelőzés és a megszületett gyermekek magas szintű ellátása érdekében szükségessé válik. Azt gondolom, hogy ez a nap egy különleges jelentőséggel bír, hiszen az új mentőautó a társadalmi szolidaritás jeleként, adományként érkezhetett a megyébe – fejtette ki dr. Ladányi Márta helyettes államtitkár.

Rendkívül sokan, önkormányzatok, civil szervezetek, magánszemélyek, vállalkozások tekintették magukénak az ügyet, és így jött létre egy országos tekintetben is példaértékű összefogás a nemes célért.

– Három fázisú ez a projekt, az első az megvan, hiszen itt van a mentőautó. A második a műszerek beszerzése, ebben a mutatóban nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy meglegyen a pénz. A harmadik fázis a működtetés. Természetesen így, hogy megvan a mentőautó, nem áll meg a gyűjtés, hanem folytatjuk, hogy zökkenőmentesen működjön a jármű. Reméljük már minél hamarabb útra tudjuk indítani ezt a mentőautót – fogalmazott a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Abrulrahman Abdulrab Mohamed.

Az alapítvány munkája a jövőben is folytatódik. Az esemény zárásaként a résztvevőket egy-egy szelet különleges tortával is megvendégelték. A napot pedig tűzijáték zárta.

 

 

További programok »

FEL