Átadták a kondorosi hűtőházat

2021. november 19. 15:31 | Csiffáry Zsuzsanna

Az új létesítmény a helyi és a környékbeli termelőket segíti.

A péntek délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a kondorosi hűtőházat. Ribárszki Péter, a település polgármestere köszöntő beszédében ismertette a létesítmény átadásának körülményeit, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) 100 százalékos támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült, a megítélt támogatás összege több mint 215 millió 51 ezer forint volt.

– A pályázat célja Kondoros önkormányzatának saját zöldségtermeléséből eredő kész termékeinek tárolása, valamint azok elraktározása későbbi felhasználásra. A hűtőház ezen felül lehetőséget biztosít a helyi és környékbeli gazdálkodók zöldség- és gyümölcsterméseinek leszüretelését követő raktározásra, tárolásra a későbbi értékesítés céljából – mondta el a polgármester. Hozzátette, hogy a fejlesztés során egy modern hűtőházat alakítottak ki Kondoros város belterületén, korszerű technológia alkalmazásával, amely biztosíthatja a vásárlói igények kielégítését és amelynek köszönhetően több helyi termelő és vállalkozó tud megjelenni a lokális piacokon. A vállalkozás új munkahelyek teremtését teszi lehetővé. A helyszín kiválasztásánál a kistérségi adottságok és a közlekedési kapcsolatok jelentettek fontos szempontot – ismertette a részleteket.

A polgármester azt is elmondta, hogy a hűtőházban négy darab, egyenként mintegy 100 négyzetméter alapterületű hűtött tároló (+3/+5 °C) és egy mélyhűtő tároló (-18/-20 °C) helyiség lett kialakítva. A hűtött tárolók szabad belmagassága 4 méter, a hűtött tárolók előterében egy manipuláló helyiséget alakítottak ki. A hűtőház a használatbavételi engedélyét november elején kapta meg.

– A hűtőház üzemeltetését a Kondorosi Településüzemeltető és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. fogja ellátni – tette hozzá Ribárszki Péter. 

Az eseményen jelen volt többek között Gulyás Péter, a Magyar Falu Program Békés megyei képviselője, aki Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nevében köszöntötte a résztvevőket, Takács Árpád kormánymegbízott, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, valamint Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke.

– Ez a hűtőház nemcsak a helyieknek jelent nagy segítséget, hanem az egész környéknek. A megye gazdaságára is hatással van. Például ha egy másik településről érkező termelő hozza ide a gyümölcsét, azt nemcsak pár napig, hanem akár egy évig is lehet tárolni és értékesíteni azt – mondta Zalai Mihály.

Galéria

További programok »

FEL