Átadták a felújított állattartó és tenyésztőtelepet Montág-pusztán

2018. augusztus 15. 16:37 | Papp Ádám Sándor

Közel 500 millió forintból újították fel a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó Montág-puszta Állattartótelepet. A Makó közelében megvalósult beruházásnak köszönhetően 700 jószágból álló, új szürkemarha törzstenyészet jött létre, amelynek elsődleges feladata a génmegőrzés – közölte a Nemzeti Park igazgatója.

 

 

A nemzeti park 2620 egyedes szürkemarha-állományával az egyik legnagyobb hazai tenyésztőnek számít – fogalmazott a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója. Dr. Tirják László arról is tájékoztatott, hogy nem csupán az állattartóhelyen, hanem további 105 millió forintból Békés megyében, Tótkomlós térségében is történt beruházás. A puszták eredeti vízháztartásának helyreállítása érdekében ott két új műtárgy és három átjáró is épült. Hozzátette: a 881 hektárnyi pusztát érintő beavatkozás hatására javulnak a védett vízi és mocsári fajok életfeltételei.

A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: fontos az együttműködés a környező települések és a nemzeti park között a természet és ember egyensúlyának helyreállítása érdekében.

- Fontos, hogy az egyensúly, amely természet és ember között évszázadokon keresztül fennállt, valamilyen szinten helyreálljon. Itt 3 olyan puszta kapcsolódik össze egymással, amely egy olyan világot idéz fel, amilyennek talán a Isten teremtette ezt a környéket - fogalmazott Lázár János.

A természetvédelmi területek és a nemzeti parkok sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek – fogalmazott az agrárminiszter. Nagy István a kormány segítségével megvalósult környezetvédelmi újításokra is emlékeztetett.

- Ebben az Európai Uniós ciklusban 37 milliárd forintot fordítottunk első körben arra, hogy 92 projektben több mint 100 ezer hektárnyi környezetet újítsunk meg. 92 olyan projekt valósult meg, amely öko-turisztikai látványosság. Olyan fejlesztések történtek, amelyek a jövőt szolgálják - ecsetelte az agárminiszter.

Nagy István hozzátette: 4,4 milliárd forintot költöttek öko-turisztikai látványosságok és szolgáltatások fejlesztésére, valamint a környezetvédelmet elősegítő Life program, és egyéb projektek segítségével további 19 milliárd forintot a természeti értékek megőrzésére.

További programok »

FEL