Aszalógépet és befőző automatákat adományoztak

2021. október 28. 13:38 | Erdei-Kovács Zsolt

A Korszerű gyermekétkeztetés és a helyi termelők közétkeztetési beszállítási lehetőségei címmel tartott sajtónyilvános eseményt a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A program részeként a szervezetek képviselői, Szőnyi Kinga és Heizler Norbert, valamint Herczeg Tamás, a Békés megyei 1. számú választókerület országgyűlési képviselője aszalógépet, továbbá befőző automatákat adományoztak civil szervezeteknek, illetve szociális ellátó intézményeknek. Az országgyűlési képviselő elmondta, a közelmúltban olyan szabályozás született, amely tovább növeli – 40-ről 60 százalékra emeli – a gyermekek számára biztosítandó helyi termények, termékek arányát.

– A CÖF és a CÖKA a közétkeztetés ügyében is kezdeményezően lépett fel – fogalmazott, kiemelve: magán adományozók jóvoltából most három békéscsabai civil szervezet és egy szociális ellátó intézmény vehet át befőttkészítő automatákat és gyümölcsaszaló gépeket.

A csütörtök délelőtti ünnepélyes átadón egy idősotthon, egy idősek klubja, egy nagycsaládos szervezet és egy fogyatékkal élők ellátását, gondozását vállaló szervezet képviselője vett részt. Az adomány révén ezek a szervezetek saját maguk készíthetnek befőtteket, valamint aszalhatnak gyümölcsöt – tette hozzá végül. Heizler Norbert, a Civil Összefogás Fórum koordinátora ismertette, több mint 60 ilyen átadó ünnepségen vannak már túl és a 350-es számot is meghaladó masinát ajándékoztak már országszerte és a határon túl.

Schriffertné Locskai Henriett, az ÉFOÉSZ Békés Megyei Egyesületének elnöke úgy fogalmazott, minden évben próbálnak valamiféle plusz segítséget nyújtani a tagjaiknak, tanfolyamokat szerveznek, receptklubokat tartanak.

– Minél több mindent szeretnénk megtanítani rászoruló embertársainknak. Az aszalógép nagyon hasznos lesz enyhén értelmi sérült tagjainknak, hiszen ezzel új technikát tudnak elsajátítani és spórolni is tudnak majd – emelte ki. Schriffertné Locskai Henriett azt is elmondta, hogy a november 13-án rendezendő jótékonysági vásárban több nagy intézmény mutatja be termékét, ott már szeretnének általuk készített, szezonális aszalt gyümölcsökkel megjelenni.

További programok »

Itthon

Számos rendelet hatályát meghosszabbította a kormány a háború miatt

Június 1-jével lejár a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet Magyarországon, a május 26-ai Magyar Közlöny alapján azonban számos ezen időszak alatt hozott rendeletet meghosszabbít a kormány, több helyütt helyettesítve a járvány miatti veszélyhelyzetre való hivatkozást "az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében" bevezetett veszélyhelyzettel.
10:30
FEL