Aranypáva díjas a békéscsabai Orgován Népdalkör

2016. május 10. 06:05 | Mikóczy Erika

 

Az Orgován Népdalkör a közelmúltban, a KÓTA által szervezett, Népdalkörök 18. Országos Minősítőjén vett részt. A dalkör a megmérettetésre a békéscsabai szlovákok kultúrájából merítette dalait. A minősítőről és a dalkörről Simonné Kopanyicza Ilona számolt be portálunknak:

A tavaszhozó rituálé, a 9 asszony erős, népies hangszíne, a könnyed, játékos citeramuzsika, a magyar és szlovák kultúrában egyaránt kedvelt ugrós dallamok elbűvölték a zsűrit, mely a produkciót Aranypáva díjjal, azaz a legjobb minősítéssel jutalmazta.

A verseny egy kétéves ciklus része, ahol a népdalköröket, kórusokat minősíti egy szakmai zsűri, melyet elismert és a népzenetudományban jártas szakemberek alkotnak. Orosházán a zenei ítészek elnöke Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke és a KÓTA társelnöke volt, a további két tag pedig dr. Fehér Anikó, a Magyar Művészeti Akadémia kutatóintézetének munkatársa, a Zeneakadémia tanára és dr. Alföldy – Boruss István, a Magyar Rádió zenei együtteseinek nyugalmazott vezetője, számos népzenei műsorának egykori szerkesztője volt.

Békéscsabán az első népdalkör 1973-ban alakult az akkoriban létrejött Szlovák Klub tagjaiból. A Szlovák Pávakör dalosai, mint adatközlők járultak hozzá Krupa András Etnográfus munkáinak (Jeles napok a békéscsabai szlovákoknál, Výročné zvyky I-IV kötet) és a békéscsabai szlovákok népdalgyűjteményének (Ocsovszki Ildikó: Čabiansky spevník) megjelenéséhez. 1993-ban az akkor 20 éves dalkör arany minősítést kapott a KÓTA minősítő rendszerében. A csabai népdalkörök történetében ez volt az első országos szintű arany minősítés.

A következő arany fokozatra a csabaiaknak 10 évet kellett várniuk. Ezt az elismerést 2003-ban és 2005-ben Szeghalmon kapta meg a Čabianska ružička Vegyeskar, mely a kórusművek mellett szívesen énekel csabai szlovák népdalokat is.

Az Orgován Népdalkör 1998-ban alakult a jaminai nyugdíjas klub keretében. A tagok sorában a Szlovák Pávakör jaminai tagjai is megjelentek. Később a dalkör áthelyezte székhelyét a Szlovák Kultúra Házába. A Szlovák Pávakör tagjai közül már csak ketten vannak a csoportban. Az egyik köcsögdudásunk, Záhorszki Pali bácsi,  aki 2015-ben töltötte be 90. életévét. Sajnos  gond van a szívével, a lábaával. November óta nem jár a próbákra. A másik Stír Mátyásné, aki nemrég komoly műtéten esett át, emiatt sokat hiányzott a próbákról. Ma már jól van, az áprilisi minősítőn Orosházán teljes erőbedobással és szívvel, lélekkel énekelt.

Elmondhatjuk, hogy a népdalkörben való éneklés hagyománya Békéscsabán 43 éves múltra tekint vissza. Ez időn belül 18 éve működik az Orgován Népdalkör, mely tulajdonképpen a Szlovák Pávakör munkáját folytatja.

Mindhárom arany fokozatot elért csoport a Csabai Szlovákok Szervezete fenntartásában működött – működik. Hogy éppen ezek a csoportok tudnak színvonalas munkát végezni, országos szakmai zsűri elismerését elnyerni, ennek egyik oka az lehet, hogy Békéscsaba kultúrájában a szlovák népdal az autentikus. Sok csabai szeret és tud még szlovák népdalokat énekelni. A népzenészek pedig imádják az autentikát! Másik ok, hogy a csoportok fenntartója gondoskodik a megfelelő szakember biztosításáról. Mindhárom csoport ugyanannak a szakembernek – Ocsovszki Ildikó énektanárnőnek, népdalgyűjtőnek, citeraoktatónak - az irányításával érte el arany minősítését.

Az Orgován Népdalkör tagjainak azt kívánjuk, hogy legyen erejük, egészségük két év múlva színvonalas műsorral megvédeni Aranypáva díjukat, megünnepelni megalakulásuk 20. évét, a népdalkörben való éneklés békéscsabai hagyományának 45. évfordulóját és a város újratelepítésének 300. évfordulóját.

Simonné Kopanyicza Ilona

Az Orgován Népdalkör tagja

További programok »

FEL