Április közepétől újra csobog a víz a békéscsabai szökőkutakban

2024. április 8. 15:57 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A téli üzemet követően április elejére lekerült a takarás a békéscsabai szökőkutakról. Jelenleg az ivó-, a dísz- és a szökőkutak takarítása, átvizsgálása, próbaüzeme zajlik, az esetleges javítások után pedig április közepétől az őszi fagyok beálltáig csobog majd a víz a békéscsabai közterületek kútjaiban is.

– A városban négy dísz-, hat ivó- és nyolc szökőkút van, amelyek különböző műszaki tartalommal működnek – mondta el a városüzemeltetési osztály vezetője. Csiaki Tamás hozzátette: az ivókutak és a díszkutak csapvízzel működnek, de a szökőkutak vízéből tilos inni.

– A szökőkutak eltérő műszaki tartalommal rendelkeznek, mint a ivó- és díszkutak, ugyanis előbbiek vegyszeres vízzel működnek. Ezeknek a kutatnak az esztétikai szerepükön túlmenően a környezetre nézve is pozitív hatásul van, mivel javítják a levegő páratartalmát. Természetesen az ivókutak és díszkutak esetében ihatnak is belőlük az arra járók – emelte ki az osztályvezető.

A város kútjai télen víztelenítve, letakarva várják a fagyok elmúltát. Március végén a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. munkatársai leszedték a téli takarást, hogy kitakarítsák a kutakat, ezt követően kezdődött a műszaki átvizsgálásuk, április elején pedig indul a próbaüzem. A szakemberek elvégzik a szükséges javításokat a következő napokban.

– Alapvetően elektromos vagy tömítési hiba lehet a kutaknál, amely problémákat okozhat a több hónapos leállást követően. Például beállhat a szivattyúk tengelye vagy valamilyen zárlat keletkezhet A tömítési hibák pedig úgy keletkeznek, hogy egész nyáron működnek a szökőkutak, aztán télre leállnak, a kiszáradt tömítés pedig már nem tud úgy zárni. Ezeket ki kell kicserélni – emelte ki Kozma János. A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója hozzátette: előfordulnak olyan esetek, amelyek nagyobb karbantartást, javítást igényelnek, ilyenkor van, hogy külföldről kell alkatrészt beszerezni, ez pedig hosszabb időt is igénybe vehet.

A tervek szerint április közepétől mind a 18 békéscsabai kút üzemel majd.

További programok »

Itthon

Hangulatjelentés a magyar-német meccs csabai szurkolóitól

A futball olyan játék, amit 22-en játszanak 90 percen át, és a végén mindig a németek nyernek – mondta a híres angol futballista, Gary Lineker. Sajnos ez szerda este sem volt másképp a magyar válogatott soron következő Európa-banoki csoportmérkőzésén sem.
2024. június 19. 20:35
FEL