Apa-kaland: Az apák szerepének fontosságát hangsúlyozták

2018. október 21. 10:01 | Gyemendi Réka

A Békés Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezésében a Családok éve programsorozat részeként rendezték meg az Apa-kaland című eseményt a Csabagyöngye Kulturális Központban pénteken. A rendezvényen Léder László pszichológus tartott előadást az apák szerepének fontosságáról. 

A program közös léggömbreptetéssel kezdődött a Csabagyöngye előtt. Herczegné Számel Annamária, a Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (CsEÖH) irodavezetője elmondta: idén ünnepeljük a Családok évét, melynek színe a sárga, ezért választottak ilyen színű lufikat.

– Arra szeretnénk felhívni a  figyelmet, hogy nagyon fontosak a családok, az édesanyák, erről rengeteget beszélünk. A férfiak, az apák szerepe azonban nincs annyira hangsúlyosan kiemelve, ezért az ő szerepüknek fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet ezzel a programmal – emelte ki.

Ezt követően a Kamera família Pályázat díjátadóját tartották meg. A fotópályázatra alsós gyerekek képeit várták egy nyári, családjukkal töltött élményükről. Ezt kellett lemásolniuk egy A4-es lapra, majd saját kézírással megindokolniuk azt, miért volt olyan fontos számukra az adott esemény.

A CsEÖH irodavezetője elmondta: nagyon sok pályamű érkezett, köztük több megható és értékes írás is, melyeket a szervezet munkatársai, valamint két szakértő értékelt. Herczegné Számel Annamária kiemelte, hogy minden pályázót díjaztak: a gyerekek élménykuponokat kaptak, melyeket az egész család igénybe vehet és közösen dönthetik el, hogy hol használják fel. Ezen kívül a Gyulai Várfürdőbe szóló belépőjegyeket is átvehettek.

 

 

Az apáknak korábban nagyobb szerep jutott

A díjátadó után Léder László pszichológus tartott előadást "Kiutak az apátlan társadalomból. Avagy hogyan csempésszük vissza az apákat a családokba?" címmel

– Optimista ember vagyok, de a helyzet sajnos nem túl rózsás. Viszonylag hosszabb ideje foglalkozom a modern apaság kérdésével, és azt látom, hogy az elmúlt pár évben többet beszélünk erről, főleg a fiatalabb apák tudatosabbak. Összességében, statisztikailag nézve Magyarországon sem nő fel több gyerek aktív apával, mint korábban. Ez nem csak hazai jelenség, egész Európában megfigyelhető – kezdte a pszichológus.

Kifejtette: az apák családban betöltött szerepének csökkenése a modernizációval van összefüggésben. Szakértők szerint a 20. század környékén változott meg a helyzet, korábban az apáknak nagyobb hangsúlya volt a családban. Úgy fogalmazott: amikor ma modern apaságról beszélünk, az nem új találmány, hiszen a hagyományos magyar családok így működtek. Akkor más volt az apák szerepe, de ettől függetlenül több időt töltöttek a gyermekükkel. Ennek egyik oka, hogy nem különült úgy el a családi élet és a munka, mint most.

 

 

Apátlanul

Arról is beszélt, hogy miért vannak hátrányban azok a gyermekek, akik apa nélkül nőnek fel:

– Az apátlan gyermekek szinte az élet minden területén rosszabbul teljesítenek, például az iskolában is rosszabb teljesítményt nyújtanak. Amerikai adatok szerint az apátlan fiúknál sokkal magasabb a bűnözés aránya, az amerikai apátlan tinédzser lányoknál pedig magasabb a terhesség aránya – fogalmazott.

Léder László szerint bizonyos dolgokat csak az apák tudnak átadni gyermeküknek. Ez nem abban nyilvánul meg, hogy mást csinálnak, mint az anyukák, hanem abban, hogy másképp csinálják – emelte ki. Az apai gondoskodás kimutathatóan jó hatással van a gyermek egészségére, lelki kiegyensúlyozottságára, magabiztosságára. Hangsúlyozta: egy angol tanulmány szerint ha az apa heti három alkalommal fürdeti kiskorú gyermekét, annak pozitív hatásai még 18-20 év múlva is megfigyelhetőek.

A szakember szerint változtatnunk kell azon a feltevésen, hogy az apa szerepe a gyermek későbbi életében kezdődik. Kutatások szerint már az anya várandóssága alatt változások mennek végbe az apában is, egyúttal az apa bekapcsolódása a gyermekvárás idején csökkenti a szülésnél fellépő komplikációkat, stabilizálja a párkapcsolatot.

Az érdeklődők további információt, érdekes cikkeket és segítséget találnak az apaakademia.hu oldalon, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az apákra szükség van.

 

További programok »

Itthon

412 sportoló futott a világ minden táján a koraszülöttmentő támogatásáért

A koronavírus-járvány miatt online rendezték meg idén a hagyományos Linamar Jótékonysági Futóversenyt. Az újragondolt kezdeményezésnek köszönhetően idén a sportolók Németországból és Kanadából is a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány munkáját támogatták a verseny nevezési díjával. A Szabadkígyósi Szabadi Sport Club focistái és néhány családtagjuk – összesen negyvenketten – pedig úgy döntöttek, hogy közösen futják le a távot a nemes célért.
2020. szeptember 27. 20:57
FEL