A hely, ahol értéket mentenek, az árak pedig hajlékonyak

2020. november 23. 13:10 | Such Tamás

A rossz idő és a pandémia kombinációja nem tesz jót a csabai bolhapiacnak (sem). Pénteken körülbelül hárman voltak. Szombaton jó idő volt, gurult a piactér, de igazi önmagához képest smafu volt. Vasárnap is sütött, de maximum egy tucatnyi árus standolt a nagyáruház parkolójában. Körbenéztem, el sem lehetett tévedni.

„Ha jó az idő, hetente kijövök és néha egész izgalmas dolgokat is találok – mondja Tábor Lajos magyartanár egy könyvárus és egyéb nyalánkságok placcán. – Ilyen volt az Erdélyi Szépmíves Céh könyvei, melynek darabjai egy-egy százasba kerültek. De például a múltkor szintén száz forintért vásároltam egy vadonatúj Ulickaját kötetet.”

– Akkor az bagó volt – mondom. – Az ingyen volt; szerintem ki sem nyitották – feleli.

 

Pillanatkép a békéscsabai bolhapiacról – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Pénteken még nagyon kopogott a bolha – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

„Már öt éve kijárok” – meséli Bárány Zoltán Attila a következő standnál, ahol minden van: a repülőtől a kutyagumiig.

Hozzáteszi, tulajdonképpen a bolhapiac egy értékmentés, mert amit ő elad, azt más hasznosítani tudja. Ráadásul az üzlet nem a virtuális térben, hanem emberek között zajlik. A kihozott limlomok minden társadalmi rétegnek felkeltik az érdeklődésüket: jönnek szegények, gazdagok, fiatalok, öregek, vékonyak, vastagok, fehérek, feketék stb.

Megjegyzem, milyen klassz válogatott csapattal áll fel – akik sajnos nem akarnak igazolványképet magukról.

„Nálam csapódnak az ilyen hamisítatlan csabai kalózarcok. Aki esetleg filmhez szeretne eredeti fejeket, az jöjjön ide hozzám!”

 

Bárány Zoltán Attila a bolhapiacon – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Bárány Zoltán Attila: Aki esetleg filmhez szeretne eredeti fejeket, az jöjjön ide! – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Azt követően a másik sorban szembejön egy plüsskutyával a karjai közt, a címképünkön szereplő Ani (azt mondja, mindenki így hívja, és megtiltotta, hogy tegezzem)

– Mióta vagy kint?

– Hattól, de valaki már hajnalban kint kukorékol.

 

(Majd elmondom neki, honnan jöttem; és hogy készítenék róla egy fotót.)

– Zsííír! Azt mondod, benne leszek a villanyújságban! Maszkban nem ismernek meg?

 

– Maximum a kutyádról.

– Mert ha egy kis sikerült valaki lennék, azt mondanám, „Na jó, nem téma, villogtassunk!” De… Látod, 70 éves fejjel 10 órákat vagyok kint.

 

Galéria

 

– Legalább hasznosan telik az idő.

– Ó, nekem otthon is nagyon sok a dolgom. Mindenkire haragszom, aki azt mondja, hogy „Nem tudok aludni”. Ha ezt meghallom, abban a pillanatban egy ujjal felborítom a tévét. És azt mondom, hogy „Dolgozz, kisanyám!’.

***

A békéscsabai zsibvásár bő nyolc éve üzemel: péntek-szombat-vasárnap. Az első nap este hatig, majd kettőig, illetve egyig tartó nyitva tartással. Jónéhányan azonban felrúgják a vásártér szabályait: egyre több, nagyobb termék kerül ki a flaszterre: például a százforintos apró gyerekjátékok között számos, nagyobb értékű Transformers is fellelhető – persze nem bolhabarát-, hanem elefántellenség-áron.

Ettől függetlenül az árak hajlékonyak és sokak számára épp az alkudozás teszi igazán izgalmassá a vásárlást…

 

Pillanatkép a békéscsabai bolhapiacról – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Ötven forintért pohárt venni – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Egy ősidők óta kijáró boltos elmondása szerint csak akkor maradhat talpon, ha ő is vevő a vevő alkudozásaira. Azonban a reális kétharmadár alá ő sem megy le, mert akkor inkább a következő alkalommal hozza ki a cuccot. Ezzel szemben találkozhatunk olyan termékmendzserrel is, aki folyton szidja a vevőket, és mégis jól kaszál.

 

(„A térképeken megrajzolták,
Ez itten kérem, Magyarország!”

A Rolls Frakció Magyarország című dala –
a nyolcvanas évek elejéről;
a Bikini előtt itt énekelt D. Nagy Lajos)

 

Pillanatkép a békéscsabai bolhapiacról – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Gazdaság

Közzétették, mikor utalják idén a nyugdíjakat

Az első idei nyugdíjfizetésen már túl vagyunk, azonban csak most tette közzé a Magyar Államkincstár 2021-es utalások dátumait. Az alapelv továbbra is az, hogy minden hónap 12. napján történjen meg az utalás. Három hónap lesz majd, amikor eltér a rendtől a kifizetések időzítése.
2021. január 16. 18:31
FEL