Amikor a pénz dolgozik helyettük – könyvet írt a békéscsabai pénzügyi mentor

2023. január 13. 18:43 | Such Tamás

Szabadságra mentem – egy év múlva találkozunk (avagy) Egy alkalmazott lépései a pénzügyi szabadság felé címmel jelent meg a közelmúltban a békéscsabai Tóth Dávid könyve.

Ismeretségünkből kifolyólag tegeződve beszélgettünk.

 

–  A könyv a cím alapján akár lehetne egy se veled, se nélküled/szakítós-kibékülős regény is. De nem...

– Úgy gondoltam, figyelemfelkeltő lehet a szabadság-találkozunk ellentétpár. Továbbá az egy év szabadság mindenki számára egy reálisabb cél, mint az, hogy véglegesen felhagyjon a kötelező munkába járással. Persze ahhoz, hogy az ember egy év szabadságra menjen, már ahhoz is nagyobb pénzmennyiségre van szüksége.

Épp ezért vettem az alcímbe: Egy alkalmazott lépései a pénzügyi szabadság felé – azaz ne higgyük azt, hogy csak a milliókat kereső főnökök mehetnek hosszú szabadságra. Számomra ennek a könyvnek a megírása úgymond egy küldetés volt, vagyis másoknak segítsek azzal, hogy stabilabb anyagi helyzetbe kerüljenek.

 

– Mi a kötet struktúrája?

– A könyv négy részből áll. Az első a gondolkodásmódról szól, a pénzügyi alapműveltség megszerzéséhez szükséges ismereteket adja át.

 

– Nálam a legegyszerűbb képlet, ha nem költök ész nélkül, akkor több pénzünk marad, félre tudunk tenni.

– Ez is egy megoldás… Példaként azokat a lottónyerteseket hozom fel, akik a nyereményük eltékozlása után lényegesen szegényebbek lettek, mint azelőtt voltak. Hiába keres valaki sokat, hogyha nem tudja, miképp bánjon a pénzzel.

A második rész abban próbál segíteni, hogy miképp költs kevesebbet anélkül, hogy csökkentened kellene az életszínvonalad. Íme egy egyszerű példa: akár internetszolgáltató váltással is spórolhatunk, miközben még a net is gyorsabb lehet.

A harmadik etap a bevételeid növelésével foglalkozik, amit a pénzügyi intelligenciád segítségével tudsz elérni.

 

Szabadságra mentem – egy év múlva találkozunk című könyv – Forrás: Tóth Dávid

 

– Egy jó kis másodállás?

– Az is előfordulhat; de olyan is megtörténhet, hogy átmész egy másik céghez. Manapság egyre jobban elterjedt, hogy az új kollégák sokszor magasabb fizetést kapnak, mint a régiek.

 

– De hát az bomlasztja a munkahelyi morált.

– Igen, ilyenkor általában az alacsonyabb bérűek a konkurenciához pártolnak át. Érdemes körbe nézni. Egy tanfolyam elvégzése is nagy segítség lehet az életszínvonal emelésében. Például egy kőműves segédmunkás is lehet darukezelő, vagy mosogatóból főpincér egy sok csillagos szállodában. Egy raktáros is elvégezhet egy targonca vezetői tanfolyamot. A példákat reggelig sorolhatnám, és most direkt nem olyan példákat hoztam, amihez egyetemi végzettség kell, öt év tanulással.

A könyvem első három részére épül a negyedik rész: miután a költségeket csökkentettük, a bevételt növeltük, lesz miből befektetnünk. Ha mondjuk a fizetésed egyrészéből minden hónapban osztalékfizető részvényt veszel, akkor mint cégtulajdonos, osztalékot kapsz.

 

– A legtöbb alkalmazott ezt nem teheti meg.

– Ebben segít a könyv, hogy megtehesse. Lényeg, hogy az ember nem költi el a fizetése egy részét, hanem félreteszi és befekteti. Ha ezt több éven keresztül csinálod, akkor el tudsz menni szabadságra.

 

– Hamarosan tele lesz a város kisbefektetőkkel. Mekkora összeggel érdemes elindulni és hol találsz ilyen cégeket?

– Havi néhány tízezer forinttal már érdemes belevágni. Az a tapasztalatom, hogy amikor az emberek megkapják az első osztalékaikat és megérzik, milyen jó is az, hogy a pénz dolgozik helyettük, akkor rákapnak az ízére.

Onnantól sokkal könnyebb. Megváltozik a gondolkodásuk. Már nem akarnak minden fillért elkölteni. Egyébként a YouTube csatornámra rendszeresen teszek fel olyan videókat, amikben ilyen osztalék fizető cégeket mutatok be.

 

– Egy év szabadság azért akkor is veszettül sok.

– Ha valaki a fizetése felét félre teszi, minden második évet szabadságon tölthet. Ha a 25 százalékát, akkor négy évente egyet. Szerintem sokkal könnyebben elérhető, mint azt sokan gondolják. Én három éve nem dolgozom.

 

 

– Most is azt csinálod: nyilatkozol

– Lényegében igen, de ahogy említettem, számomra küldetés, hogy segítsek az embereknek a pénzügyi tudatosságuk fejlesztésében. Ezt szabad akaratomból csinálom és nincs rajtam olyan kényszer, hogy valahova napi szinten be kell járjak dolgozni, ahova semmi kedvem. 2020-ban megszületett a kisfiam, akkor döntöttem úgy, otthon maradok a feleségemmel babázni. Ezt azért tudtam megtenni, mert addigra kialakítottam egy olyan befektetési portfóliót, amely ezt számomra lehetővé tette.

Egyébként ez a vállalkozás egyelőre egy költséges hobbinak bizonyult. Érdekes módon nem azok keresnek meg elsődlegesen, akiknek a legtöbbet segítene például a könyvem. Olyan ügyfeleim vannak, akik már pénzügyileg tudatosabbak és általában van megtakarításuk, csak nem tudják, hogyan fektessék be jól.

 

– Visszalépve az egyéves szabadsághoz: egy cégvezetőt még egy kéthetes nyaraláskor is eszi az ideg.

– Épp ezért jó az osztalékfizető részvény, mert nem kell foglalkoznod az árfolyamingadozással; és az osztalékokból már meg lehet élni. A statisztikák szerint ha az éves költésed 25-szöröse megvan, akkor végleg nyugdíjba mehetsz.

 

– Azt hallottam, hogyha valaki elveszti az állását, jó, ha van legalább hat havi fizetési tartaléka a cihában.

– Erről is van szó a könyvben: az lenne az elsődleges cél, hogy az embereknek legalább legyen fél éves vésztartaléka.

 

– Állítólag nyugaton úgy szól a fáma: akkor vagy szegény, ha nem tudsz félretenni.

– Ez gondolkodásmód és nem fizetés kérdése. Valaki 800 ezer forintot keres és mind elkölti; más a negyedéből is félre tud tenni. Én is átlagbért kerestem, abból tettem félre.

Visszakanyarodva a beszélgetésünk elejéhez… Mondjuk amikor a lottónyertes 100 millió forintot nyer, amelyből vásárol egy úszómedencés házat, a bejárat előtt egy nagy kocsival, az mind remek. Csakhogy mindazt fenn kell tartani. Erre a legtöbben már csak akkor jönnek rá, amikor elköltötték a nyereményt és megkapják a rezsiszámlákat.

 

***

 

Részletek a könyvből:

Gondolkodásmód: Amikor azt kérdezem az emberektől, félre tudnak-e tenni havonta tízezer forintot, akkor a legtöbben felháborodva ezt válaszolják: „Dehogy, nincs miből!” Viszont ha másképp közelítek, például, hogy ha most valami megtetszene a boltban, ami tízezer forintba kerül, meg tudná-e venni, erre az a magabiztos válasz szokott érkezni, hogy „Persze, az nem egy nagy összeg.” Érdekes, hogy ha megtakarításról van szó, akkor a tízezer forint sok pénz, és nincs miből félretenni, ha viszont ugyanekkora összegű vásárlásról van szó, az már nem is olyan sok…

Befektetés: …Ezt a céget 1969-ben azért alapították, hogy a befektetőknek kiszámítható havi osztalékot biztosítsanak, amely idővel növekszik. Az volt az elképzelés, hogy mivel az ember a számláit, költségeit is havonta fizeti, így a befektetők bevétele is legyen havi. Az osztalékot a havi bérleti díjból származó bevételből fizetik. A céget épp ezért kedvelem, mert úgy kapok minden hónapban osztalékot, mint más fizetést, csak nekem ezért a pénzért már nem kell dolgoznom.A részvényvásárlási stratégiám az volt, hogy a munkabéremből árfolyamtól függetlenül folyamatosan, havi szinten vásároltam a cég részvényeit. Onnantól kezdve, hogy egy részvény a birtokomba kerül, minden hónapban küldi a tulajdonrészemnek megfelelő osztalékot. E részvény esetében is igaz a korábban említett leátlagolás, hiszen a Covid hónapjai alatt jóval alacsonyabb áron tudtam vásárolni, mint előtte…

 

Szabadságra mentem – egy év múlva találkozunk című könyv – Forrás: Tóth Dávid

További programok »

Gazdaság

Fontos dolga lesz a marhatartóknak!

A húsmarha állatjóléti támogatás tartalmi értékelési szempontjai között fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági termelő szakképzettsége, amelyre felsőfokú szakképesítés esetén 20 pontot, középfokú végzettség birtokában 15 pontot kaphat a pályázó.
07:40
FEL